Vijesti Društvo Derventski Dom zdravlja školuje pedijatra

Derventski Dom zdravlja školuje pedijatra

2

Na porodilište u Derventi stavljen je katanac 31. oktobra prošle godine, s obzirom na to da nisu uspjeli ispuniti propisane uslove, a nisu željeli da dovode u opasnost porodilje i novorođenčad, piše Glas Srpske, dok u Prnjavoru na svijet dolaze novorođenčad samo u hitnim slučajevima, dok ostale trudnice na porođaj odlaze u veće regionalne centre.

Rukovodstvo derventskog Doma zdravlja se tada sa opštinom dogovorilo da odškoluju anesteziologa, međutim, nedavno su odustali od toga.

Odustali smo od toga jer ukoliko na snazi ostane ovaj pravilnik nama jedan anesteziolog ne znači ništa. Specijalizaciju anesteziologa preuzeće Univerzitetski klinički centar RS. Trenutno nam je potrebniji pedijatar, tako da smo jednu mladu doktoricu poslali na specijalizaciju iz te oblasti, jer bi dvije doktorice koje rade trebalo da idu u penziju za koju godinu, rekao je direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran.

Podsjetio je da se u porodilištu u toj opštini ranije rađalo i do 160 mališana godišnje.

Zbog zatvaranja porodilišta u Derventi krajem prošle godine bili su prinuđeni da trudnicu porode u Službi hitne pomoći, jer nije bilo vremena da stigne do najbliže bolnice.

Republika Srpska ima devet bolničkih porodilišta i jedno u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci.

Porodilišta u Derventi i Prnjavoru funkcionisala su u okviru primarne zdravstvene zaštite.

Glas Srpske

2 KOMENTARI

  1. Zatvoreno porodiliste, a otvara se gerijatrijski centar. To je, nazalost, slika danasnje Dervente, kao i mnogih drugih gradova u Republici Srpskoj i BiH.

    Zamislite npr.porodilju iz brodskih sela Lijesce, Brusnica itd.,koja do prvog porodilista (sada Dobojskog) sada ima cca 100 km. Dodajte na to kvalitet kolovoza, ogranicenja 50 km/h, snijeg, saobracajne nezgode, itd.,itd……

    Takodje,nazalost, vise nijednom djetetu u licnoj karti, pasosu i sl.nece stajati mjesto rodjenja Derventa.

    Stvarno se postavlja logicno pitanje: da li to sve trpiti i dokle, ili otici samo petso,sesto, sedamsto kilometara sjeverozapadno odavde i zivjeti od svog rada u normalnim uslovima kao vecina ljudi u Evropi.

  2. Otici momentalno..jedini logican izbor,jedini tacan odgovor. Ovo je odavno postala prcija bogatih i beskrupuloznih…

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here