Reportaže Derventski gejmeri: Zabavite se i zaradite na “sajber” sportovima

Derventski gejmeri: Zabavite se i zaradite na “sajber” sportovima

0

Razvojem novih tehnologija dolazi i do novih trendova, a već duže vremena jedan takav, naročito među mlađim generacijama, jeste igranje video igrica. Međutim, odavno su kompjuterske igrice prerasle ulogu poslijepodnevne razbibrige i razonode za djecu, tako da je to danas multimilionska industrija sa takmičenjima na kojima pobjednici osvajaju po nekoliko stotina hiljada, pa čak i miliona dolara.

2014-international-dota-2-seattle-key-arena
Arena u Sijetlu (SAD) za vrijeme finalnog meča u igrici “Dota 2”

Igranje video igrica na vrhunskom nivou postaje profesionalni poziv za hiljade mladih ljudi u čitavom svijetu, a biti sajber ili e-sportista u dijelovima Azije može vam donijeti status božanstva. O kakvom se fenomenu radi, dovoljno govori to da Tur de Frans ima ukupni budžet od oko tri miliona dolara, isto toliko će dobiti i Novak Đoković osvajanjem Vimbldona, dok je američka ekipa koja je osvojila najveći turnir u popularnoj „Doti 2“ zaradila čak 6,5 miliona dolara (od ukupno 18 miliona), a sve to je popratilo 20 miliona gledalaca. Takođe, u švedskom obrazovnom sistemu tri škole su uvele elektronski sport kao obavezan predmet. Igrice poput „Counter Strike: Global Offensive“, „Battlefield“, „Call of Duty“ ili „League of Legends“ imaju veliku popularnost među amaterima i profesionalcima, koji često dobijaju unosne sponzorske ugovore poznatih proizvođača kompjuterske opreme. Obzirom da fizička daljina ne predstavlja prepreku za pronalaženje saigrača za tim i učešće na turnirima na udaljenim dijelovima svijeta, ne čudi globalna popularnost e-sporta.

U zadnje vrijeme u našoj regiji dolazi do pomaka na ovom polju, a i u Derventi imamo nekoliko entuzijasta koji su našli način da stvore reputaciju u ovoj disciplini i da ponešto zarade. Milana Kozomaru i Dušan Pećića, derventske „sajber sportiste“, spojilo je igranje „Dote 2“. Na početku je to bila puka zanimacija, da bi kasnije njih dvojica postali članovi švajcarske ekipe „mYinsanity“, sa kojom su osvajali nekoliko turnira, kao igrači i tim-menadžeri. Kozomara trenutno profesionalno nastupa kao igrač za tim „NLG“, sa kojim će krajem novembra učestvovati na sedmodnevnom turniru u Litvaniji, čiji je nagradni fond čak 350.000 dolara. Ipak, igrači sa ovih prostora su često henikepirani zbog nedovoljno jakih računarskih konfiguracija, kao i internet konekcije, što je nerijetko i uzrok poraza.

page

– Elektronski sport mi je omogućio da radim ono što volim, putujem, takmičim se i sve što dolazi sa tim. Preporučio bih svakom ko ne misli dati sve od sebe da se ne pokušava baviti elektronskim sportom, ističe prednosti i mane profesionalnog bavljenja igricama Kozomara. Za one koje žele više da nauče o tome, Milan ima i stranicu na društvenoj mreži „Fejsbuk“ pod nazivom Milan Dota 2.

Za razliku od njegovog, Pećićev posao je mnogo manje dinamičan. Od 2012. godine je moderator na jednoj od najuticajnijih internet stranica na kojoj se obični igrači mogu kladiti na ishode profesionalnih mečeva „Dote 2“. Naravno, ulozi su virtuelni predmeti koje možete da dobijete igranjem ove igrice, ali koje možete da unovčite prodajom drugim igračima i za nekoliko hiljada dolara, u zavisnosti od njihove rijetkosti. Kasnije se taj posao proširio i na vodeću stranicu za drugu popularnu igricu – „Counter Strike: Global Offensive“. Pećić ističe da su mu se na ovaj način otvorila mnoga vrata za dalji uspjeh u ovoj industriji, kao i mnoge beneficije koje dobija na turnirima. Ne žali se ni na zaradu koju ovim putem ostvaruje, koja mu kao studentu uvijek dobro dođe. Iako se okušao kao menadžer tima smatra da je mnogo zadovoljniji poslom koji sada radi jer mu je sve dostupno sa njegovog računara. Iako su roditelji na početku bili skeptični i protiv provođenja slobodnog vremena na računaru, kasnije su i oni popustili.

– Smatram da su elektronski sportovi već sadašnjost za kojom ne smijemo zaostati jer region ima potencijal da stvori mnoge profesionalne igrače. Savjetujem mlade da, ako već provode vrijeme na računaru, to vrijeme ne troše uzalud, jer danas imamo toliko mogućnosti da zarađujemo i ostvarimo uspjeh iz komfornosti naših kuća, zaključuje Pećić.

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here