Vijesti Društvo Derventski list proslavio 105. rođendan: “Pred nama je puno izazova”

Derventski list proslavio 105. rođendan: “Pred nama je puno izazova”

1

Nakon beogradske Politike, najstarija novina na ovim prostorima Derventski list, sa svojih 105 godina.

Naime, prvo izdanje objavljeno je još 12. decembra 1912. godine, pod nazivom Derventski kotarski list, pod palicom urednika Ivana Radoševića. Prva dva broja su štampana u Rijeci, nakon čega je otvorena Lajeva štamparija u Derventi. List je izlazio sve do 1918. godine, a najstarije sačuvano izdanje je iz 1913. godine.

Po završetku Prvog svjetskog rata nije izlazio u tom obliku, ali su na drugim novinama radili isti ljudi. Pojavile su se radikalne novine “Bosanac”, zatim “Naša smotra” i satirični list “Burgija”, koji je doživio samo jedno izdanje.

Iza Derventskog lista je niz početaka i krajeva, a jedan od novih početaka desio se i nakon Drugog svjetskog rata, tačnije 1952. godine kada je ponovo obnovljen u Derventi, ali ne zadugo.

Naime, formiranjem Dobojskog sreza odlučeno je da opština ne može imati novine i tako je čitava redakcija, od stvari do ljudi, 1958. godine završila u Doboju. List je tamo izlazio do 1966. godine, kada se vraća u Derventu, ali s radom ponovo prestaje tokom posljednjeg rata.

Novu, ujedno i posljednju obnovu, doživio je 1995. godine i od tada izlazi svakog četvrtak, jer je taj dan u Derventi pazarni.

Danas u Derventskom listu radi osam ljudi i većina uposlenika, zbog ušteda, obavlja dvije ili više funkcija. Štedi se i na grijanju i na tehnici, a sve da bi duša Dervente, kako ga zovu, svakog četvrtka građane obavještavala o dešavanjima s područja opštine.

List je prošle godine objavio 2.500 broj!

Jedna konvertibilna marka, koliko košta Derventski list, ne pokriva ni troškove štampanja. Zgrada je u vlasništvu lista, pa dio novca dolazi i od iznajmljivanja.

Ipak, objektu u kome je smještena redakcija Derventskog lista neophodna je temeljna rekonstrukcija, ali sredstva za te namjene nikako da budu obezbeđena, dok preduzeće vlastitim snagama nije u mogućnosti ništa ozbiljnije da uradi na tom planu.

Čedo Vujičić/Klix.ba

Derventski list “živi” zahvaljujući razumijevanju osnivača, odnosno lokalne zajednice, a više od polovine sredstava neophodnih za funkcionisanje, obezbeđuju naši čitaoci kupujući Derventski list, te izražavajući interesovanje za ono što mi objavljujemo, jer da nema tog interesovanja, nama niko ne bi platio reklamu, oglas, pa na kraju ni čitulje. Ukupna budućnost štampanih medija, kako sada stvari stoje, nije svijetla. Zbog toga je naša obaveza da pronađemo način da ostanemo u kontaktu sa svojim čitaocima, a to su, naravno, savremeni oblici predstavljanja čitaocima onog što se dogodilo, onog šta treba da afirmišemo, onog na šta treba da upozorimo, kaže direktor ove ustanove Čedo Vujičić.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here