Vijesti Društvo Derventskim biznismenima petorostruko veće kazne

Derventskim biznismenima petorostruko veće kazne

0

Apelaciono vijeće Suda BiH preinačilo je prvostepenu presudu i izreklo petorostruko veće kazne četvorici osuđenih za trgovinu ljudima i organizovanje maloljetničke prostitucije u “slučaju Derventa”.

Derventskim biznismenima petorostruko vece kazne

Biznismenima Milivoju Noviću i Čedi Markeliću iz Dervente kazna je povećana sa jedne na šest godina zatvora, a Branislavu Noviću sa jedne na pet godina i šest mjeseci. Slaviši Vukoviću je kazna povećana sa četiri godine i šest mjeseci na sedam godina zatvora.

Istovremeno, vijeće je ukinulo oslobađajuću presudu Davoru Cvijanoviću, koji se tereti za trgovinu ljudima. Cvijanoviću će biti održano novo suđenje.

Ovakvu presudu Apelaciono vijeće je izreklo poslije žalbe Tužilaštva BiH na prvostepenu presudu Suda BiH protiv dvojice Novića, Markelića i Vukovića od 26. maja prošle godine. Tada je zbog nedostatka dokaza bio oslobođen Cvijanović. Suđenje je zbog osjetljivosti slučaja bilo zatvoreno za javnost.

Slučaj je otkriven kada su tri maloljetnice sa područja Dervente, I. M. (17) Đ. B. (17), I. S. (17), prijavile da su prisiljavane na prostituciju.

Tužilaštvo BiH je istragu u “slučaju Derventa” preuzelo od Okružnog tužilaštva u Doboju. U prvostepenoj presudi protiv Novića i ostalih navedeno je da su oni krivična djela počinili od 2003. do sredine 2007. godine. Sa Novićima, Markelićem i Vukovićem optužen je i Goran Jevtić za navođenje na maloljetničku prostituciju, ali protiv njega postupak nije okončan. On je 12. februara 2009. godine poslije odluke Suda pušten da se brani sa slobode, a zatim je pobjegao u Hrvatsku i tamo je pritvoren zbog trgovine drogom.

Prema nezvaničnim informacijama, Milivoje Nović i ostali su 2003. godine u svoj lanac, preko Jevtića, prvo uvukli tada četrnaestogodišnju I. M., koju su neprestano ucjenjivali i prijetili joj smrću ako ih ne bude slušala. Bila je natjerana na prostituciju, a oni su je podvodili najčešće svojim poslovnim partnerima. “Usluge” je pružala u kafiću “Andergraund” u Prnjavoru, zatim prnjavorskom hotelu “Siti” i motelu “Maks Maksimilijan”, a ponekad i u automobilima. Godinu kasnije u lanac uvlače i D. B. (14) iz Dervente, a 2005. i I. S. Svi u ovom predmetu su na početku procesa bili u pritvoru, da bi ih Sud kasnije uz mjere zabrane sve pustio na slobodu.

Tokom suđenja majka jedne od oštećenih djevojčica Nusreta Spasenić izjavljivala je da je njenu i djevojčicu Milodanke Borčić u sve ovo uvukla Irena Mimić (18) koja je u “slučaju Derventa” bila žrtva.

Hapšenje

Zbog sumnje za organizovanje maloljetničke prostitucije uhapšeno je osam lica iz derventske i prnjavorske opštine 17. decembra 2007. godine. Tada su uhapšeni Milivoje Nović, koji je vlasnik benzinske pumpe i auto-centra “Nović” te više poslovnih objekata u Derventi, i Čedo Markelić, koji u vlasništvu ima motel “Na babinom brdu” i benzinsku pumpu “Mark petrol”. Bili su uhapšeni i radnici derventskog Centra za socijalni rad Maja Golub i Miloš Vračević, direktor Stručne škole za radnička zanimanja u ovoj opštini Slobodan Jamedžija, upravnik Markelićevog motela Mladenko Nović i Husein Silvić, kao i Goran Jevtić i Slaviša Vuković.

N. T. – Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here