Vijesti Kultura i obrazovanje Derventsko izletište kao inspiracija: Održana 16. Likovna kolonija “Patkovača” – FOTO

Derventsko izletište kao inspiracija: Održana 16. Likovna kolonija “Patkovača” – FOTO

0

Na najpoznatijem derventskom izletištu ovog vikenda održano je 16. izdanje Likovne kolonije Patkovača na kojoj je učestvovalo petnaestak umjetnika iz Srbije i BiH.

Kolonija je svečano otvorena u petak u Centru za kulturu izložbom slika nastalih na ranijim izdanjima naših likovnih kolonija i kolonije koje je organizovao Fakultet lijepih umjetnosti Nezavisnog univerziteta Banjaluka, a na kojoj sam i sam bio učesnik, istakao je organizator Saša Bogdan.

Pored derventskih umjetnika, odazvali su nam se slikari iz Novog Pazara, Mladenovca, profesori iz Banjaluke i drugi slikari. Jedna od najpozitivnijih stvari jeste upravo uspostavljanje saradnje između “Uliksa”, Centra za kulturu i NUBL-a koja je za rezultat imalo uvodnu izložbu na kojoj su predstavljeni radovi kolonije na kojoj je učestvovalo četrdesetak umjetnika, kaže Bogdan, inače predsjednik udruženja “Uliks”.

Epidemija korona virusa uticala je na brojnost učesnika, ali i na sadržaje, pa su tako otkazane radionice koje su planirane u okviru ovog događaja.

Nismo došli ni do očekivanih finansijskih sredstava, pa smo se prilagodili sponzorima. Naredne godine ako sve bude u redu, nadamo se da ćemo otvoriti likovnu radionicu za djecu, istakao je Bogdan.

Akademski slikar Marin Milutinović iz Banjaluke drugi put je učesnik kolonije “Patkovača”.

Mislim da rijeka Ukrina nije dovoljno publikovana, tako da ova kolonija ima dobar cilj upravo zbog podizanja ekološke svijesti građana i podsticanje da ljudi zavole prirodu i rade na njenom očuvanju. Takođe, ovdje smo da učimo jedni od drugih, rekao je Milutinović.

Inače, ovaj događaj je od samog početka imao cilj da afirmiše izletište i zaštiti fenomen Ukrinskog cvijeta.

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here