Vijesti Društvo Derventsko preduzeće na Jahorini predstavilo autobus pokretan na vodonik – FOTO

Derventsko preduzeće na Jahorini predstavilo autobus pokretan na vodonik – FOTO

0

Derventsko-austrijsko preduzeće „Skodex“ je danas na Jahorini organizovalo međunarodni forum pod nazivom „Upotreba vodonika u industriji i saobraćaju“ u okviru kojeg je održana i probna vožnja od Istočnog Novog Sarajeva do Jahorine autobusom pokretanim na vodonik „Toyota Caetano“, inače prva takve vrste u BiH.

Smatramo da će ovaj forum i prva vožnja autobusom sa nultom emisijom ugljen-dioksida biti početna tačka sa koje će se dalje razvijati tehnologije i njihova upotreba u BiH, istakao je Radiša Nunić, direktor za razvoj tržišta firme “Wortington Industries” i jedan od organizatora.

Drago mi je da su učesnici došli da razgovaramo o vodoniku i njegovoj upotrebi i da ćemo na ovaj način inicirati razvijanje tehnologije gorivih ćelija, ali i proizvodnju vodonika, te da ćemo upotrebom vodonika doći do smanjenja ispuštanja ugljen monoksida tj. do dekarbonizacije. Na taj način ćemo ostati i u dodiru sa Evropskom unijom, naglasio je Nunić, inače i sam panelist koji je govorio o skladištenju gasa u statičnim i mobilnim punionicama.

Nunić, Košarac, Filipović

Otvarajući Međunarodni forum “Vodonik u saobraćaju i industriji” na Jahorini, zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac je rekao da održavanje ovog skupa potvrđuje da je Republika Srpska mjesto dijaloga o savremenim temama.

Košarac je ukazao da su forum i prva ekološka vožnja u BiH, koja mu je prethodila, dobra prilika da se promoviše rad na definisanju zelenih ekoloških politika, uz poštovanje svih međunarodnih sporazuma koje je BiH potpisala, poput Zelene agende, Sofijske deklaracije i Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice.

Na temelju iskazanih iskustava u ovom sektoru i u skladu sa potrebama lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, ćemo sa nadležnim ministarstvima definisati određene projekte i aplicirati kod donatora, prije svega, Zelenog klimatskog fonda i drugih fondova koji nam mogu biti na raspolaganju kako bi ušli u realizaciju ekoloških politika, rekao je Košarac.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović je izrazio zadovoljstvo što se prvi forum ove vrste održava baš u Srpskoj, kao i zbog učestvovanja visokorangiranih stručnjaka.

Kontakti su ostvareni kroz aktivnosti Predstavništva Republike Srpske u Austriji i djelovanjem dijaspore, posebno u privrednom smislu. To je jedan od fokusa Vlade Republike Srpske i Predstavništva u Austriji. Uspjeli smo kroz saradnju sa Austrijskom privrednom komorom, našim institucijama i privrednicima da dovedemo ovdje značajnu konferenciju koja se održava u cijeloj Evropi. Mi ćemo nastaviti da podržavamo ovakve aktivnosti, a naročito realizaciju ovakvih projekata dugoročnog razvoja, naglasio je Filipović.

Inače, Forum na Jahorini se održao u okviru projekata „JIVE“ i „JIVE 2“ koji su finansirani iz sredstava EU namijenjenim za razvoj i inovacije, a u okviru ovog projekta 310 autobusa sa gorivnim ćelijama biće raspoređeni u 17 evropskih gradova i regiona.

Ova vozila već sada mogu da pređu oko 400 km sa potrošnjom od oko 6kg vodonika na 100 kilometara, što uz postojanje prateće infrastrukture omogućava konstantnu upotrebu u gradskom javnom prevozu. Za razliku od električnih se puno lakše dopunjavaju i koriste na niskim temperaturama, pri čemu je jedini nusproizvod voda i toplota. Ipak, za razliku od klasičnih autobusa su dosta skuplji.

Na forumu je bio govora o „JIVE“ projektima, načinima finansiranja projekata i ideja od strane EU, funkcionisanju preduzeća gradskog saobraćaja u Beču „Wiener linera“, ali i potencijalnim upotrebama u avio-saobraćaju.

Preduzeće „Messer“ je predstavilo svoju ponudu čitavog sistema koji obuhvaća vozila pokretana na vodonik i pripadajuće punionice, dok je „Toyota“ prezentovala svoje modele treće generacije vozila pokretanih na vodonik, omogućivši i promotivne vožnje „Miraja“.

Priliku da prvi isprobaju tehnologiju koja postepeno postaje sve više korištena u oblasti prevoza putnika u gradskom saobraćaju su iskoristili ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić, načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović, te srpski reprezentativac, svjetski šampion u džudou Nemanja Majdov i medijske kuće.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here