Vijesti Kultura i obrazovanje “Derventsko srce”: Češki ambasador otvorio izložbu “Derventa do kraja svijeta” – FOTO

“Derventsko srce”: Češki ambasador otvorio izložbu “Derventa do kraja svijeta” – FOTO

0

Svečanim otvorenjem izložbe putopisnih fotografija “Derventa do kraja svijeta” autora Sulejmana i Hadisa Medenčevića, večeras je u “Napretkovom domu kulture” otvorena šestodnevna manifestacija “Derventsko srce”. Među gostima i češki ambasador u BiH Jakub Skalnik.

derventsko srce4

– Ovom izložbom željeli smo da impresije sa naših putovanja prenesemo na fotografiju i da našim sugrađanima pokažemo kako mi vidimo svijet i kako ono što je drugačije oplemenjuje čovjeka. Predstavili smo po 25 fotografija, kojim smo prikazali svijet od Amerike do Hong Konga, a naročito nam je drago što smo to uradili u “Napretkovom domu”, gdje smo proveli djetinjstvo, istakao je Hadis Medenčević, dodajući da već dugo živi u Češkoj, te da je samu zgradu Napretkovog doma kulture projektovao Čeh Karel Paržik, zbog čega je gost izložbe upravo češki ambasador, a sve to treba iskoristiti za jačanje veza sa Češkom.

U ime organizatora IMIC “Zajedno” Milica Pelesić je istakla da ova organizacija djeluje već 15 godina.

– Radimo na razvoju kulture i dijaloga između različitih nacionalnih i religijskih struktura i smatram da smo tu misiju već uradili. Naš osnovni cilj je da Derventu učinimo što prihvatljivijom za život, te da se tu osjećamo ugodno i sigurno, istakla je.

Ova zanimljiva izložba ostaje otvorena do 1. septembra, a program “Derventskog srca” se nastavlja sutra promocijom knjiga „Harbonos“ Midhata Alića i „Srećicama vrećicama“ Vere Vuletić u Centru za kulturu.

Češki ambasador boravio u Derventi
Gost Dervente i izložbe bio je češki ambasador u BiH Jakub Skalnik, koji se sastao sa načelnikom opštine Miloradom Simićem. U neformalnom razgovru uvaženi gost upoznat je sa ekonomskim situacijom u našoj zajednici, kao i međuetničkim odnosima.

– Ovo je moja prva posjeta Derventi, iako sam dosta čuo o vašem gradu. Ono što znam jeste da ima reputaciju opštine koji ima nisku nezaposlenost i daje veliku podršku privredi, te da je i sredina gdje žive sva tri naroda BiH u skladnom okruženju. Sve što sam vidio dopalo mi se, tako da ću sigurno opet doći, kazao je Skalnik.

Zadovoljstvo sastankom izrazio je i načelnik Milorad Simić, ističući da je uvaženi gost veoma dobro upoznat sa situacijom u našoj opštini.

–  Povod svega je IMIC-ovo otvaranje višednevne manifestacije “Derventsko srce” u “Napretkovom domu”, koje je udruženje “Napredak” osposobilo i koristiće ga narednu deceniju. Iako nije bilo lako, mislim da nismo pogriješili kada smo ovo zdanje stavili u funkciju, jer je to čin zajedničkog rada za Derventu. I sam sam bio nosilac jednog “Derventskog srca”, nagrade koja ne mjeri po imenu i prezimenu, nego po svemu drugom, istakao je Simić, dodajući da će se razgovori sa ambasadorom sigurno nastaviti.

Ambasador Skalnik dobio i prigodne poklone.

derventsko srce

derventsko srce1

derventsko srce2

derventsko srce3

derventsko srce4

derventsko srce5

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here