Vijesti Politika “Derventu obnavljamo u kontinuitetu”: Svečanom sjednicom i parastosom obilježen prvi Dan grada...

“Derventu obnavljamo u kontinuitetu”: Svečanom sjednicom i parastosom obilježen prvi Dan grada – FOTO

0

Svečanom sjednicom Skupštine grada i parastosom za stradale pripadnike Vojske Republike Srpske danas je u Derventi obilježen Dan grada, po prvi put od kada je lokalna zajednica stekla taj status. Svečanost je uvelilčao i hor „Srbadija“ iz Bijeljine.

Već 17 godina obavljam funkciju prvog čovjeka Dervente i ponosan sam na rezultate koje smo ostvarili zajedno sa našim privrednicima, našim sugrađanima, našom dijasporom i ulagačima stranog kapitala.

Kada je privredno okruženje u pitanju zasigurno smo jedna od najprepoznatljivijih oaza u Srpskoj i čitavoj BiH, a tome u prilog govori 539 samostalna privrednika, 190 privrednih društava i oko 1200 poljoprivrednika, te 32 strane kompanije, te manje od 700 nezaposlenih. Do kraja mjeseca će biti otvorena prestižna kineska firma koja će zaposliti  za početak 60 radnika, naglasio je Simić.

Sve to donijelo je Derventi gotovo jednoglasnu podršku narodnih poslanika prilikom usvajanja Zakona o gradu.

Budžet grada je stabilan i Derventa se obnavlja u kontinuitetu prvenstveno zahvaljujući domaćinskom upravljanju kojim se uštedi i svake godine investira od 1,5 do 2 miliona maraka u infrastrukturu, istakao je Simić ovom prilikom.

Predsjednik Skupštine grada Mirko Zemunović istakao je da Derventa prvi put dočekuje proslavu svog dana u statusu grada.

Svim vjernicima čestitam slavu Veliku Gospojinu i nadam se da ću kao predsjednik Skupštine ovo tijelo voditi u toleranciji. Zadovoljan sam radom skupštine, iako je bilo razmimoilaženja u mišljenjima, Derventa je grad demokratije i mi smo svi prijatelji i kumovi. Sve odluke koje smo donosili u korist građana, poručio je Zemunović.

Na Svečanoj sjednici, kao i do sada, uručenoj je najviše priznanje naše lokalne zajednice – Velikogospojinska povelja sa zlatnim grbom – predstavnicima preduzeća “Niveks”, “Frukta trejd”, kao i poljoprivredniku Radi Ćudiću.

VELIKA GOSPOJINA JE DIO IDENTITETA DERVENTE

Velika Gospojina je dio identiteta Dervente i to je praznik koji je vezan za izgradnju prvog pravoslavnog hrama na gradskom području, rekao je predsjednik Gradske boračke organizacije Čedo Vujićić nakon služenja parastosa za 608 boraca VRS na Centralnom spomen-obilježju.

Tokom Odbrambeno-otađžbinskog rata taj hram je porušen od strane neprijatelja našeg naroda. Najznačajnija tekovina je sloboda i sloboda da slavimo naše velike praznike poput Velike Gospojine, jer Derventa u suprotnom ne bi bila to što jeste, rekao je Vujičić.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here