Vijesti Kultura i obrazovanje Dizajnerka Maja Birmančević masterirala u Danskoj: Obrazovanje u Skandinaviji povezano sa privredom

Dizajnerka Maja Birmančević masterirala u Danskoj: Obrazovanje u Skandinaviji povezano sa privredom

1

Nakon završetka dodiplomskih studija na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, te sticanja zvanja dizajnera odjeće i tekstila, Dervenćanka Maja Knežević Birmančević upisala je master studije u Danskoj i tako postala jedan od malobrojnih studenata sa ovog područja koji su u potrazi za usavršavanjem otišli do daleke Skandinavije.

Ipak, to i ne čudi s obzirom na Majino izuzetno interesovanje za umjetnost i odjevanje, prožeto izraženom stvaralačkom energijom.

– Sve to me navelo da krenem putem dizajna i spoznam svoju ljubav prema modnom stvaralaštvu, prvo na studijama u Beogradu. Nakon završetka, želja za usavršavanjem je bila prirodna i čekla je pogodan momenat za naredne korake, jer smatram da rad na sebi i svojim vještinama traje neprekidno i konstantno. To je dovelo do apliciranja na master studije u inostranstvu i mojim upisom na Fakultet za dizajn u gradu Koldingu, kaže mlada dizajnerka, inače ljubiteljka opusa Ingmana Bergmana.

Razlike u ova dva sistema obrazovanja su velike i ogledaju se ne samo u životnom standardu, nego i u uslovima rada, mogućnostima usavršavanja, organizaciji, a ponajviše povezanosti visokoškolskih ustanova sa privredom.

– Mi trenutno nemamo takve uslove prvenstveno zbog nedovoljnog ulaganja u školstvo, nesrazmjernog upisa studenata i nedovoljne prakse, što za posljedicu ima neprirpemljenost studenata za snalaženje nakon fakulteta. Na primjer, na fakuletima u Danskoj, postoje predavanja i savjetovališta o pripremi studenta za stvarnost koja nastupa nakon studiranja, fakulteti imaju blisku saradnju sa industrijom, što otvara širu sliku o realnosti i potrebi tržišta rada. Student može na vrijeme da se pripremi i poveća svoju konkurentnost, opisuje svoja viđenja obrazovnih sistema.

U prilog rečenom govori i činjenica da njen fakultet za svoje svršene studente omogućava učešće na „Copenhagen Fashion Week“, jednom od najvećih modnih događaja u Skandinaviji. Zajedno sa svojim kolegama, i Maja je imala priliku da svoj master rad predstavi u okviru revije „Future of Fashion 2017“.

– Tema master kolekcije je vezana za aktivizam i njegovu ulogu u našem društvu, pa samim tim kolekcija i nosi nazivm „A as Activism“ (A kao Aktivizam). Moj zadatak je bio da testiram na koji način odjeća može da „govori“ i podigne svijest o problemima u društvu i kako može da nosi ulogu medija. Smatram da se uloga mode i odjevanja, naročito danas, ne ogleda samo u postizanju ideala ljepote, već da je njen smisao i odgovornost mnogo veća. Želim posebno da se zahvalim svima bez čije pomoći master projekat ne bi bio ostvaren, a to su knjigovodstvena agencija “Bilanca”, preduzeće “Veneto“, modna konfekcija „A’ la mode“ iz Modriče i opština Derventa, kaže Maja.

Kako sama kaže, trenutno je u novoj fazi istraživanja, postoji mnogo ideja i uskoro očekuje da najbolje predstavi javnosti.

Život u Danskoj
Iskustva koja je stekla kao strani student u Danskoj smatra i neprocjenjivim. Usavršila je engleski, dobila je priliku za učenje danskog jezika i kulture. Za Dance kaže su ljubazni i otvoreni, uvijek spremni da pomognu bilo na ulici bilo u školi, tako da hladnoća o kojoj se priča većinom je vezana za klimatske uslove na koje se naviknete obezbjedjivanjem kabanice i dobrog para čizama.

B. Nikolić – Derventa Cafe

1 komentar

  1. Otisla, kao i mnogi drugi sto odose ili ce otici, zahvaljujuci nasoj vlasti kojoj pametni ne trebaju-jer ih mogu nadici..
    Neka vas djeco nasa draga. Upamet se i o sebi mislite, naci ce se uvijek neko ko ce VASU pamet kupiti, a vi svoje znanje, za rad sebe i potomaka svojih, pametno (jer ste pametni) unovciti. Srecno…

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here