Vijesti Društvo Dječija graja glasnija od problema: Slavica Savković, majka osmero djece

Dječija graja glasnija od problema: Slavica Savković, majka osmero djece

0

savkovici

Petoro ili više djece ima 17.275 porodica u Republici Srpskoj, a među njima ima i onih koje bi prema broju svojih članova mogle da naprave fudbalski tim, a zajedničko za većinu njih, osim pune kuće dječijih osmijeha, su i egzistencijalni problemi.

Osim Banjaluke, Doboja i Prijedora, najviše porodica sa petoro i više djece je u Tesliću i Zvorniku. Pokazali su to rezultati popisa stanovništva, sprovedenog 2013. godine, a koje je krajem prošle godine objavio Zavod za statistiku RS.

Najmanje višečlanih porodica imaju Istočni Mostar i Istočni Stari Grad, dok Istočni Drvar i Petrovac nemaju nijednu porodicu sa petoro i više djece.

Da su djeca najveće bogatstvo i sve ono zbog čega čovjek živi, istakla je i Slavica Savković iz Dervente, majka osmoro djece.

– Mnogo teže nam je bilo dok smo imali dvoje djece. Sada kada ih je osmoro, ovi stariji dosta pomažu i sve ide svojim tokom. Najviše se radujemo nedjelji kada smo svi zajedno. Ujutro odlazimo na liturgiju u manastir Bišnja, a potom uz igru i porodično druženje provodimo ostatak dana – ispričala je Slavica, koja sa suprugom Dejanom podiže Jovanu, Anu, Pavla, Mariju, Miloša, Lazara, Vasilija i malu Milicu. Dodala je da bi voljela imati još djece, ali je, kako kaže, zbog zdravstvenih problema spriječena.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece RS Jovan Radovanović ističe da je većina ovih porodica u teškoj finansijskoj situaciji, te da je više od 70 odsto njih nezaposleno.

– Godinama pokušavamo da višečlanim porodicama obezbijedimo bolji položaj u društvu, ali teško. Društvo uopšte ne prepoznaje naše potrebe, a to su prioriteti pri zapošljavanju, penzionisanje majki sa troje i više djece i druge olakšice – rekao je Radovanović.

Prema Radovanovićevim riječima, najviše djece u RS imaju tri porodice iz Banjaluke i to po 14 djece, dok u Laktašima živi porodica sa 12 djece, a u Zvorniku i Tesliću dom su svile porodice sa po desetoro mališana.

Zanimljivo je da je Teslić jedna od lokalnih zajednica sa najvećim brojem porodica sa petoro i više djece, kojih u ovoj opštini ima 1.100, dok su u mnogo većoj Bijeljini 882 ovakve porodice.

Predsjednica zvorničkog Udruženja roditelja sa četvoro i više djece Dragana Ćupović kaže da se u posljednje vrijeme sve više stanovnika ovog grada opredjeljuje na veći broj djece.

– Trudimo se da siromašnim višečlanim porodicama koliko-toliko pomognemo na razne načine – rekla je Ćupovićeva.

Demograf Stevo Pašalić ističe da je u posljednje vrijeme sve manje porodica koje imaju jedno ili dvoje djece, a kamoli petoro ili više.

– Trenutno nam je cilj da podstičemo boljestojeće porodice da imaju više od dvoje djece, jer ako bismo se fokusirali na višečlane porodice, to bi multiplikovalo siromaštvo – rekao je Pašalić i dodao da Srpskoj godišnje nedostaje 7.000 novorođenčadi, te da hitno moraju preduzeti efikasnije mjere o tom pitanju.

Glas Srpske

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here