Reportaže Đuro Stojić jedan je od posljednjih sepetara – VIDEO

Đuro Stojić jedan je od posljednjih sepetara – VIDEO

0

Tradicija pravljenja sepeta, korpe opletene prućem, čija je osnovna namjena prenos tereta, već decenijama njeguje Đuro Stojić iz Dervente, kojeg je nedavno posjetila ekipa TV K3.

Zanat je kaže naučio od svog pokojnog oca davne 1973. godine, kada je i napravio prvi sepet kojeg i dan danas čuva, kao sjećanje na te lijepe životne trenutke. Kasnije je počeo i samostalno da ih izrađuje.

Proizvodnja sepeta zahtijeva vješte ruke, ali i dobro oko za odabir najkvalitetnijeg materijala. Đuro ne odustaje od ovog skoro zaboravljenog zanata. Nekada je kaže na ovom području bilo ukupno 16 ljudi, koji su se bavili ovim zanatom.

TV k3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here