Vijesti Društvo Do Velike Gospojine gotov saborni hram

Do Velike Gospojine gotov saborni hram

0

 Saborni hram Uspenja presvete Bogorodice u Derventi trebalo bi da bude završen do ovogodišnje krsne slave hrama i opštine – Velike Gospojine, potvrdio je Srni starješina hrama protojerej Radojica Ćetković.

GrbOpstineDerventa

On je rekao da su pokrivanjem centralne kupole bakarnim limom danas nastavljeni radovi na gradnji jednog od najvećih pravoslavnih hramova u Republici Srpskoj.

Ćetković ističe da će, nakon što bude pokrivena centralna kupola, biti nastavljeno pokrivanje krova crkve, kao i unutrašnji i radovi na fasadi.

“U planu je da se do ovogodišnje krsne slave hrama i opštine Velike Gospojine završi najveći dio posla”, rekao je Ćetković.

On ističe da su se ovih dana javili dobrotvori, ali i veliki broj vjernika koji svojim prilozima žele da pomognu da se hram u Derventi, čija gradnja traje 16 godina, napokon završi. Za završetak ovog vjerskog objekta potrebno je obezbijediti oko 700.000 KM, naglašava Ćetković.

Saborni hram Uspenje presvete Bogorodice u Derventi gradi se u raškom stilu. Veličine je 34 sa 23 metra sa izraženom centralnom kupolom visokom 28 metara i zvonikom 47 metara. Crkva ima i kriptu što je rijetkost kod pravoslavnih hramova.

Crkva se gradi u samom centru grada, a cijelo to područje nosi ime Trga pravoslavlja.

Ćetković ističe da je pravoslavna crkva u Derventi, koja je bila stara više od 150 godina, tokom poslednjeg rata porušena do temelja. Sveštenici svetu liturbiju i vjerske obrede obavljaju u kripti hrama u izgradnji.

Tekst: SRNA 

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here