Vijesti Društvo Doktor Dejan Ćurlik, uspješni ortoped: Neophodno stalno usavršavanje

Doktor Dejan Ćurlik, uspješni ortoped: Neophodno stalno usavršavanje

1

Naš grad se može pohvaliti velikim brojem uspješnih pojedinaca, od kojih su mnogi ostvarili zavidne karijere, kako u Bosni i Hervegovini, tako i u inostranstvu, a jedan od takvih svijetlih primjera je i ortopedski hirurg Dejan Ćurlik. Iako je pohađao matematički smjera derventske gimnazije, što mu, priznaje, nije puno pomoglo na budućem fakultetu, upravo se u srednjoškolskim danima javila ljubav prema medicini, koja će, ispostavilo se, odrediti njegov životni put.

Ovih dana doktor Ćurlik je nešto češće u rodnom gradu, jer specijalističke usluge nekoliko puta mjesečno obavlja i u dervenstkom Domu zdravlja.

Do saradnje sa Domom zdravlja je došlo zahvaljujući razumjevanju direktora dr Šarana, ali i zbog praktičnih razloga, jer je veliki broj pacijenata iz Dervente dolazio u Banja Luku na preglede i operacije. Takođe, porodično sam i dalje vezan za Derventu jer moja majka i sestra Jelena, koja je stomatolog, veći dio vremena ovdje borave i rade, otkriva dr Ćurlik.

Medicinski fakultet završio je u Novom Sadu 1999. godine, a danas je specijalista Univerzitetsko-kliničkog centra Repbulike Srpske na Klinici za ortopediju.

Kada govorimo o ustanovi u kojoj radim slobodno mogu reći da govorimo o najjačoj ortopedsko-traumatološkoj kući u kojoj se svakodnevno u tri hirurške sale zbrinjvaju najteže povređeni pacijenti iz cijele Republike Srpske, dok se paralelno s tim obavljaju se i ortopedski zahvatati ugradnje vještačkih zglobova na kuku i koljenu. Zahvaljujući saradnji sa profesorom Mladenom Miškulinom iz zagrebačke bolnice „Sveti Duh“, jednim od najvećih ljekarskih imena na prostorima bivše SFRJ, kao i brojnim edukacijama u Njemačkoj i Sloveniji, artroskopske operacije na koljenu, a u posljednje četiri godine i artroskopske operacije na ramenu, se uspješno izvode i u UKC RS, po čemu smo postali prepoznatljivi i u regionu, ističe dr Ćurlik.

Ortopedija, kao medicinska grana, bavi se liječenjem povreda i oboljenja lokomotornog sistema, a doktor Ćurlik ističe da su pravovremeni pregledi i adekvatna dijagnostika prvi korak u uspješnom liječenju ove vrste bolesti.

Najčešća ortopedska oboljenja su oboljenja kičme, kako kod starijih, tako i kod djece, potom artroza, tačnije starenje hrskavice velikih zglobova, poput kuka i koljena, zatim tumori i rjetka nasljedna i metabolička oboljenja koštanog sistema. Kada govorimo o povredama, pored onih koje nastaju na radnom mjestu, u saobraćaju i slično, posebno mjesto zauzimaju tzv. sportske povrede, česte kako kod sportista tako i kod rekreativaca, kaže Ćurlik.

Kako medicina iz dana u dan napreduje, neophodno da ljekari prate trendove, pa tako i doktor Ćurlik planira da, nakon artroskopske hirurgije ramena i koljena, usvoji i zahvat proteze ramenog zgloba, koji se inače ne izvodi u BiH, zbog čega se pacijenti se upućuju u inostranstvo na liječenje.

Kako do termina za pregled?
Od kraja februara tekuće godine ortopedske preglede za djecu i odrasle u JZU Dom Zdravlja će obavljati dr Dejan Ćurlik, specijalista ortopedske hirurgije i traumatolog sa Klinike za ortopediju i traumatologiju Banjaluka. Naručivanje pacijenata može se obaviti u Priručnoj apoteci Doma zdravlja ili putem telefona 065/716-690 i 053/331-023 lok. 109.
B. N. – Derventa Cafe

 

 

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here