Vijesti Magazin Dokumentarac “Kad te moja čakija ubode” govori o isčezlom fenomenu ovog podneblja...

Dokumentarac “Kad te moja čakija ubode” govori o isčezlom fenomenu ovog podneblja – VIDEO

1

Film Krste Papića „Kad te moja čakija ubode“ iz 1968. godine kroz izjave počinitelja, svjedoka i lokalnog pjesnika filozofa opisuje pojavu čestih ubistava čakijama u sjevernom dijelu BiH, kakvi su se nerijetko dešavali i u okolini Dervente.

Istovremeno šokantan, tužan i smiješan, Papićev dokumentarac dočarava naglost i nasilnost balkanskog temperamenta kroz opise događaja i razgovore sa učesnicima i svjedocima nesretnih događaja.

Kratki film govori o crnim i tragičnim ubojstvima počinjenim na karakterističan način za prostore Balkana i ubodima noževima, čakijama i sjekirama nakon čašice više. U filmu se pojavljuju učesnici događaja koji opisuju banalne situacije u kojima su se potezale čakije na rodbinu, prijatelje i komšije zbog puta, međe, ružnog pogleda ili riječi.

Film režisera Krste Papića snimljen je davne 1968. godine u produkciji Zagreb filma.

Derventa Cafe

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here