Vijesti Društvo Dom za starija lica “Zlatni lug”: Toplina doma za bezbrižno treće doba...

Dom za starija lica “Zlatni lug”: Toplina doma za bezbrižno treće doba – FOTO/VIDEO

2

Jedna od nesumnjivo najkvalitetnijih, naopremljenijih i uopšte najboljih ustanova za institucionalni smještaj starijih osoba, kao i osoba kojima je potrebna pomoć trećih lica, nalazi se upravo u Derventi. Naravno, riječ je o Domu za starija lica “Zlatni lug”, ustanovi koja predstavlja idealno mjesto za boravak starijih i nemoćnih lica kojima pruža adekvatan medicinski nadzor, zaštitu i bezbjednost, kao i sve potrebne sadržaje.

Na 2.500 kvadrata stambenog prostora smješteno je 37 savremeno opremljnih apartmana sa posebnim kupatilima i balkonima, savremena kuhinja, restoran, prostor za rehabilitaciju, ambulanta, stilski opremljen dnevni boravak i estetski uređeno dvorište koje se prostire na površini od 4.500 kvadrata.

Naša ustanova pruža visokokvalitetne uslove boravka, prostore uređene po najvišim standardima, koji omogućavaju svim našim korisnicima bezbjedno stanovanje i kvalitetnu njegu. Visoko medicinske gerontoloske usluge na bazi punog pansiona pružaju nesvakidašnju priliku oporavka i unapređenja fizičkog i psihičkog zdravlja korisnika. Dom je prilagođen najhumanijim uslovima života, pruža njegu, sigurnost i toplinu sopstvenog doma, u šta će naše korisnike brzo uvjeriti ljubazno i prijatno visoko kvalifikovano osoblje, kažu u “Zlatnom lugu”, posebno ističući činjenicu da su danas drugi dom i porodica za 100 korisnika.

Jedan od najvažnijih elemenata dobre brige za osobe trećeg doba jeste medicinska njega i pomoć koja je svakodnevno na raspolaganju svim korisnicima ustanove. Stručno medicinsko osoblje brine o zdravlju osoba u ovom osjetljivom životnom dobu u kojem se često suočavaju sa visokim ili niskim krvnim pritiskom, srčanim tegobama, Alchajmerovom bolesti, povišenim vrijednostima šećera u krvi, problemima s cirkulacijom, reumatizmom kičme i zglobova, osteoporozom, prekomjernom tjelesnom težinom i hroničnim umorom, te veoma čestim lomovima, kada je neophodna rehabilitacija i postoperativni tretman

Naša ustanova angažuje stručno i specijalizovano osoblje koje brine o zdravlju i svakodnevno pruža medicinsku 24-satnu njegu i pomoć svim našim korisnicima. Pružamo usluge mjerenja krvnog pritiska i šećera, tjelesne temperature, EKG-a, plasiramo i sprovodimo medikamentne terapije (unosa ljekova), davanja infuzije, obrade dekubitalnih rana, plasiranje katera i tako dalje. Za sve specijalističke usluge, uz nadzor domskog ljekara i medicinskog osoblja, organizuju se dolasci ljekara specijalista ili transport do zdravstvenih ustanova s obzirom da dom ima vlastito sanitetsko vozilo, ističu u ovoj ustanovi.

Takođe, korisnici doma imaju mogućnost podvrgavanja fizikalnim terapijama sa ciljem motivisanja na redovne tjelesne aktivnosti.

U „Zlatnom lugu“ posebna pažnja je posvećena ishrani, koja je prilagođena potrebama i željama svakog korisnika pojedinčano i bazira se na domaćoj kuhinji.

Svakodnevno se kupuju svježe namirnice od kojih naše kuvarice prave ukusna i zdrava jela. U svakodnevnu ishranu ulaze zdrave namirnice, voće i povrće, te kuvana hrana prilagođena korisnicima. Pravilna i izbalansirana ishrana je važna u svakoj životnoj dobi, a kako su u starijoj životnoj dobi zdravstveni problemi i nedostatak fizicke aktivnosti česti, planiranju ishrane se mora posvetiti posebna pažnja. Izbalansirana, raznovrsna i zdrava ishrana je tako prilagođena da odgovara zdravstvenim potrebama nasih korisnika, naglašavaju u ovoj ustanovi.

Pored redovnih obroka poput doručka, ručka i večere, korisnici dobijaju i užinu, a onima koji su nepokretni obroci se serviraju u sobama, gdje se posvećuje dovoljno pažnje i vremena da korisnik pojede taj obrok.

U narednom periodu rukovodstvo „Zlatnog luga“ namjerava zadržati visok nivo postojećih i uvesti nove usluge, a jedna od njih je i gerontološka služba mobilnog tima za pomoć starim i nemoćnim osobama u njihovim domovima.

„Zlatni Lug“, osnovan 2014. godine kao prva ustanova ove vrste u regiji, nalazi se pored magistralnog puta Derventa – Banjaluka na adresi Lug bb. Sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti na brojeve +387 53 351 333 i +387 65 351 333, te adresi e-pošte [email protected].

Derventa Cafe

2 KOMENTARI

  1. jadan je svako ko dodje u ovakve ustanove i jadna su djeca koja svoje roditelje ostave u ovakvim domovima,zalost ,ako dijete nemoze da dosluzi svoje roditelje to je moralni jad i bijeda ,prazne duse……..

  2. Ne bih rekla da su stariji ljudi u ovoj ustanovi jadni. Možeš ih obići kad god poželiš, pa se uvjeri. Smatram da je svako, čija su djeca spremna da plate ovakav smještaj, daleko od jadnog. Čak naprotiv. Baš me interesuje kako bi se ti i za koliko dugo snašao sa starijom osobom, bolesnom, slabo ili nikako pokretnom ili ,pak, oboljelom od alcahajmera (ako uopšte znaš kakva je to bolest i šta sve sa sobom nosi).

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here