Vijesti Društvo Dom zdravlja: Nalazi više testiranih osoba uredni; Izbjegavati okupljanja u grupama

Dom zdravlja: Nalazi više testiranih osoba uredni; Izbjegavati okupljanja u grupama

0

Na području opštine Derventa pod nadzorom zbog suzbijanja epidemije korona virusa je ukupno 119 lica, od kojih je 16 smješteno u karantin na Plehanu, saopšteno je iz Higijensko-epidemiološke služba Doma zdravlja.

Tokom prethodna 24 časa pod nadzor je stavljeno sedam lica i to 4 vozača kamiona, dva lica koja su bila u kontaktu sa oboljelim i jedno lice koje je smješteno u opštinski karantin. Za trideset i devet lica je istekao period nadzora.

Za četiri lica iz karantina, kao i dva lica izvan katantina, koja su testirana na korona virus 09. aprila nalazi su uredni i oni su upućeni u kućnu izolaciju do isteka 14 dana od dana ulaska u Republiku Srpsku. Narednog dana testirana su još tri lica i njihovi nalazi su u radu, stoji u saopštenju.

Juče su dezinfekovane prostorije karantina na Plehanu, Art-line, Niwex, Zonex, K-uni i EKI, a takođe uručene su 1824 maske Udruženju penzionera, angažovano je 10 volontera Crvenog krsta i podijeljeno 40 paketa socijalno ugroženim licima.

Iz Doma zdravlja podsjećaju sugrađane da je širenje virusa moguće ne samo u zatvorenom, već i na otvorenom prostoru, ukoliko se osobe nađu na rastojanju manjem od dva metra.

Širenju virusa naročito doprinosi okupljanje ljudi u grupama. Inficirana osoba može prenijeti virus na osobe u svojoj okolini čak i ukoliko ima veoma blage simptome oboljenja ili uopšte nema nikakvih simptoma i znakova bolesti. Zato, da bismo zaštitili sebe i svoje najbliže, neophodno je da smanjimo kontakte, a druženje ostavimo za period posle epidemije. Štiteći sebe štitimo i druge, kaže epidemiolog Milena Bjegović Đujić.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here