Vijesti Društvo Dom zdravlja: Novi aparat omogućava ranije otkrivanje srčanog udara i adekvatnije liječenje

Dom zdravlja: Novi aparat omogućava ranije otkrivanje srčanog udara i adekvatnije liječenje

0

Zahvaljujući dugogodišinjoj saradnji u oblasti laboratorijske dijagnostike firma „Bromabel“ iz Banjaluke donirala je Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja imunohemijski POCT aparat AFIAS-I.

Za početak, na ovom aparatu radiće se analiza Troponin I, kažu u Domu zdravlja.

Troponin I je izuzetno važan biomarker koji se koristi za dijagnozu i praćenje akutnog infarkta miokarda (AMI). Ovaj protein je dio troponinskog kompleksa u srčanom mišiću, zajedno sa troponinom C i troponinom T. Za razliku od drugih markera kao što su kreatin kinaza (CK) i njen izoenzim CK-MB, troponini su specifični za srčani mišić, što ih čini najosetljivijim i najspecifičnijim indikatorima nekroze miokarda, pojašnjavaju iz ove zdravstvene ustanove.

Povećanje serumskog nivoa troponina I može se detektovati već nekoliko sati nakon početka srčanog udara, a može ostati povišeno i do dve nedjelje, što omogućava pouzdanije praćenje i dijagnostiku.

Kao rezultat toga, mnoge nacionalne i međunarodne naučne organizacije preporučuju upotrebu troponina I i troponina T kao zlatne standarde za dijagnozu akutnog koronarnog sindroma (ACS). Upotreba ovih markera omogućava ranije otkrivanje srčanog udara i bolje upravljanje terapijom kod pacijenata, smanjujući time smrtnost i poboljšavajući prognozu, naglašavaju.

Osim u dijagnostici akutnog infarkta miokarda, Troponin I se sve više koristi i u proceni drugih stanja koja uključuju oštećenje srčanog mišića, poput miokarditisa, srčanih operacija, i drugih kardiovaskularnih bolesti. Zbog svoje visoke specifičnosti i
osjetljivosti, troponin I je postao nezamjenljiv alat u modernoj kardiologiji.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here