Vijesti Društvo Dom zdravlja proveo sistematske preglede osnovaca, trećina pretila

Dom zdravlja proveo sistematske preglede osnovaca, trećina pretila

0

Dom zdravlja Derventa je u proteklom periodu obavio sistematske preglede učenika trećeg, petog, sedmog i devetog razreda svih derventskih osnovnih škola u okviru kojeg su pregledana 774 učenika.

Na sistematskom pregledu vršeno je mjerenje tjelesne težine i visine, izračunavanje BMI, skrining pregledi vida, sluha, posture tijela, stopala, govora i psihičkog razvoja, mjerenje krvnog pritiska, auskultacija srca i pluća i pregled usne duplje i ždrijela.

Kod trećine pregledanih učenika utvrđena je prekomjerna tjelesna masa i date su im preporuke o balansiranoj ishrani, dok 30 odsto učenika ima spuštena stopala, navode iz Doma zdravlja.

Od ukupnog broja pregledanih učenika 11 odsto ima loše tjelesno držanje, odnosno krivu kičmu i 1% deformitet grudnog koša. Ovoj djeci preporučene su vježbe za stopala i pregled fizijatra. Gotovo četvrtina pregledanih pregledanih učenika koristi korekcije za vid (naočare ili sočiva) ili ima potrebu za njima, a kod 3% učenika utvrđeno je da imaju problem sa razlikovanjem boja, sumiraju u ovoj ustanovi.

Kod 7 procenata pregledanih učenika izmjerene su vrijednosti krvnog pritiska koje prelaze granice preporučenih za njihov uzrast, a kod 1,5 odsto pregledanih utvrđeno je postojanje neke od srčanih mana.

Osam odsto pregledanih učenika ima izražene kvarove na zubima ili su im zubi potpuno uništeni. Iako se u najvećem dijelu radi o mliječnim zubima, zabrinjavaju ovako loše higijenske navike i izostanak brige o oralnom zdravlju djece. Jedan posto učenika ima neku govornu manu, pojedini i višestruke, te im je preporučen tretman logopeda, kažu u DZ Derventa.

U cilju očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva i sticanja znanja o zdravim životnim stilovima u djetinjstvu, Dom zdravlja Derventa i naredne godine planira sistematske preglede i edukacije učenika u ovoj oblasti.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here