Vijesti Društvo Dom zdravlja: Važno obavještenje licima koji pokazuju simptome oboljenja “kovid-19”

Dom zdravlja: Važno obavještenje licima koji pokazuju simptome oboljenja “kovid-19”

0

Iz derventskog Doma zdravlja apeluju na građane da se pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera koje se odnose na korištenje maske u zatvorenim prostorima, držanje distance, održavanje higijene ruku i izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veći broj ljudi, te pozivaju sugrađane da se vakcinišu, kao najbolji oblik prevencije.

Naime, nakon prazničnog perioda došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije, a da bi pružili odgovarajuću njegu dio kapaciteta porodične medicije je preraspoređen u dvije respiratorne ambulante koje rade u dvije smjene, što uveliko opterećava funkcionisanje sistema.

Javnost treba da zna da se ni u jednom domu zdravlja ne rade PCR testiranja, nego se brisevi šalju u regionalne centre. U našem slučaju to je Bolnica u Doboju koja jedina vrši ovu vrstu analizu, a s obzirom na veliki broj testiranja i pogoršanja epidemiloške situacije, PCR laboratorija ove zdravstene ustanove dala nam je instrukciju da mi možemo poslati najviše 10 briseva dnevno za PCR testitanja, što je svakako nedovoljno za sve potrebe, kažu u derventskom Domu zdravlja.

Ostala lica koja imaju simptome mogu se testirati komercijalnim brzim testovima u Domu zdravlja ili nekoj od privatnih zdravstvenih ustanova.

Ukoliko je rezultat pozitivan savjetujemo da se javite telefonom porodičnom ljekaru da bi dobili odgovarajuće instrukcije. Nakon toga ukoliko imate lakšu kliničku sliku preporuka je da ostanete u svojim kućama i izolujete se, uzimate terapiju u vidu toplih napitaka, te vitamina C, D3 i cink. Ako imate povišenu tjelesnu temperaturu možete uzeti brufen ili paracetamol prema preporukama za vašu dob, uz stalni telefonski kontakt sa vašim porodičnim ljekarom, kažu u Domu zdravlja.

Ukoliko su simptomi izraženi u vremenskom periodu od 3 dana iz Doma zdravlja preporučuju da dođu u respiratornu ambulantu svakim radnim danom od 7 do 20 časova, a u ostalim periodima u Službu hitne pomoći.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here