Vijesti Društvo Donirali ciglu za izgradnju srušene Donjičke džamije

Donirali ciglu za izgradnju srušene Donjičke džamije

0

Donaciju od 5.800 komada cigle za obnovu Donjičke džamije u Derventi, Banjalučkom muftijstvu uručila je općina Cazin. U toku agresije na BiH Donjička džamija je u potpunosti srušena i treća je od ukupno 11 srušenih džamija na području Dervente, koja se obnavlja.

Donirali ciglu za izgradnju srusene Donjicke dzamije

Tek je jedna ponovo izgrađena, a za dvije su otpočete aktivnosti vezane za obnovu.

– Od džamije je ostao jedan nišan koji nije izvaljen. Ovdje je bila ogromna deponija smeća, koju smo očistili prije dvije godine. Projekt obnove uradila je prof. dr. Šahza Dreca, unuka nekadašnjeg imama ove džamije. Nadamo se da ćemo uskoro početi sa iskopnim radovima – rekao je banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić.

Sa 5.800 komada cigle iz Ciglane “I -Crni”, Cazin jedan je od prvih donatora za obnovu Donjičke džamije. Ovo je ujedno i prvi građevinski materijal, koji je istovaren na lokaciji na kojoj je nekad bila džamija. Bošnjacima u Derventi donacija iz Cazina puno znači.

– Svaka donacija nam je dobrodošla. Naše džematlije nisu u stanju da sa svojim malim penzijama i primanjima naprave novu džamiju. Od dobrovoljnih priloga uradimo neke manje zahvate. Zahvaljujem se Općini Cazin, koja nam je donirala ovaj materijal – rekao je Omer Kapidžić, predsjednik Medžlisa IZ Derventa.

Posjeta Derventi za Cazinjane je bila prilika i da posjete i džamiju u mjestu Begluci, za čiju izgradnju su također donirali dio građevinskog materijala.

Pomagali i u Banjoj Luci

Donacija za džamiju u Derventi, čija bi obnova trebala početi do kraja ove godine, samo je jedna u nizu sličnih, kojima Općina Cazin već niz godina pomaže na području Banjalučkog muftijstva i ostalih povratničkih sredina. Slična donacija je prije nekoliko godina upućena za Potočku džamiju u Banjoj Luci, na kojoj se upravo izvode završni radovi.

Izvor: Dnevni Avaz

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here