Vijesti Politika Donosimo najvažnije informacije o izborima za članove Savjeta mjesnih zajednica

Donosimo najvažnije informacije o izborima za članove Savjeta mjesnih zajednica

0

Opštinska izborna komisija Derventa /OIK/ obavještava građane, udruženja građana i političke stranke koje djeluju na području opštine Derventa da je Skupština opštine Derventa donijela Odluku o raspisivanju i održavanju izbora za članove savjeta mjesnih zajednica na području opštine Derventa.

Izbori za članove savjeta mjesnih zajednica će se održati u nedelju 6. oktobra 2019. godine u vremenu od 10,00 do 17,00 časova u 40 mjesnih zajednica na području opštine Derventa.

Ovlašćeni predlagači predlažu najviše onoliko kandidata koliko se bira članova savjeta za tu mjesnu zajednicu, a predloženi kandidati moraju da budu upisani u Centralni birački spisak i da imaju prebivalište na području mjesne zajednice za koju se kandiduju na dan raspisivanja izbora (16.07.2019. godine).

Prilikom predlaganja ovlašćeni predlagači moraju voditi računa o ravnopravnoj polnoj zastupljenosti tako da je jedan od polova zastupljen najmanje 40% na kandidatskoj listi i teritorijalnoj zastupljenosti mjesne zajednice. Zahtjevi za ovjeru kandidatskih listi podnose se Opštinskoj izbornoj komisiji Derventa na propisanim obrascima, a rok za predaju kandidatskih listi je 20. septembar 2019. godine do 15,30 časova, saopšteno je iz OIK-a.

Svi potrebni obrasci, Uputstvo o organizovanju i sprovođenju izbora za članove savjeta mjesnih zajednica, kao i Uputstvo o rokovima izbornih aktivnosti za održavanje izbora za članove savjeta mjesnih zajednica opštine Derventa mogu se preuzeti u sjedištu Opštinske izborne komisije u zgradi organa opštine Derventa, kancelarija broj 19, kao i na internet stranici opštine Derventa www.derventa.ba.

Ovlašćeni predlagači

Kandidate za članove savjeta mjesnih zajednica mogu predlagati:

– najmanje 30 građana koji imaju prebivalište na području mjesne zajednice, a mjesna zajednica ima do 1000 registrovanih birača,
– najmanje 50 građana koji imaju prebivalište na području mjesne zajednice, a mjesna zajednica ima od 1000 do 5000 registrovanih birača,
– udruženja građana koja djeluju na području opštine Derventa i
– političke stranke koje na području opštine Derventa imaju opštinski odbor ili drugi vid organizacije.

Članovi biračkih odbora i posmatrači

Ovlašćeni predlagači čija kandidatska lista bude ovjerena imaju pravo da predlažu po jednog člana biračkog odbora i njegovog zamjenika za mjesne zajednice za koje su podnijeli kandidatsku listu za izbor članova savjeta mjesne zajednice. Članovi i zamjenici biračkog odbora moraju biti upisani u Izvod iz Centralnog biračkog spiska za mjesnu zajednicu za koju se predlažu za imenovanje i moraju imati najmanje završenu srednju školu, odnosno III, IV ili V stepen stručne spreme, stručnost i iskustvo u provođenju izbora. Prijedlozi za članove biračkog odbora podnose se Opštinskoj izbornoj komisiji u pisanoj formi najkasnije do 20.09. 2019. godine.

Ovlašćeni predlagači mogu podnijeti zahtjev za akreditovanje posmatrača izbornih aktivnosti na biračkim mjestima za svaku mjesnu zajednicu. Zahtjev se podnosi Opštinskoj izbornoj komisiji Derventa na propisanom obrascu uz koji se prilaže svojeručno potpisana izjava za svakog akreditovanog posmatrača o poštovanju tajnosti glasanja. Krajnji rok za predaju zahtjeva za akreditovanje posmatrača je 26.09.2019. godine do 15,30 časova

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here