Vijesti Hronika Donosimo podatke o kriminalitetu u prvih devet mjeseci ove godine

Donosimo podatke o kriminalitetu u prvih devet mjeseci ove godine

0

Na redovnoj konferenciji za medije, održanoj krajem prošlog mjeseca, načelnik Policijske uprave Doboj Dmitar Vračar ocijenio je da je stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva PU Doboj u prvih devet mjeseci ove godine zadovoljavajuće, saopšteno je iz ove ustanove.

U tom periodu evidentirano je ukupno 713 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, od čega je razriješeno njih 559 ili 74,5 odsto.

Najzastupljeniji oblik krivičnih djela opšteg kriminaliteta čine krivična djela protiv imovine. U posmatranom periodu evidentirano je 451 krivično djelo protiv imovine, odnosno 63,2% u odnosu na ukupan broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta. U prvih 9 mjeseci otuđeno je 11 putničkih automobila, od kojih je devet pronađeno i vraćeno vlasnicima, stoji u saopštenju.

Nadležnom tužilaštvu podnesena su ukupno 634 izvještaja o izvršenim krivičnim djelima protiv 579 lica, od kojih su njih 222 povratnici u kriminalnim radnjama, dok ih je 40 maloljetno.

Evidentirano je i u potpunosti rasvijetljeno jedno krivično djelo ubistva, kao i 17 samoubistava lica različite starosne dobi.

Otkriveno je 18 krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i oduzeto 5.631,2 gr. marihuane, 1,3 gr. kokaina, 313,6 gr. amfetamina, 1.476 komada sjemenki kanabisa, 12 stabljika indijske konoplje, 60 komada ekstazija i 28 komada medicinske droge. Službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj su otkrili 32 prekršaja kod vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom opojnih droga.

Policijska uprava Doboj, samostalno i u saradnji sa Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske, otkrila je 27 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, a materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 6. 660.000 maraka.

Evidentirana su 353 narušavanja javnog reda i mira, odnosno 16,5% manje u odnosu na isti period prethodne godine, zbog čega su slobode lišena 44 lica.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 877 saobraćajnih nezgoda, što je za 10,3 % više u odnosu na isti period prethodne godine.

U navedenim saobraćajnim nezgodama teže tjelesne povrede zadobilo je 67, dok je lakše povrijeđeno 311 lica. Evidentirano je 18 saobraćajnih nezgoda u kojima je smrtno stradalo 21 lice, od kojih je troje na području Dervente, saopšteno je iz PU Doboj.

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola lišena su slobode zadržavanjem 362 lica koja su u saobraćaju zatečena u vršenju prekršaja pod dejstvom alkohola i to 321 vozač motornih vozila, 28 pješaka, devet biciklista, dva vozača mopeda, jedan vozač traktora i radnih mašina i jedan ostali učesnik u saobraćaju.

U periodu januar – septembar, evidentirano je 75 slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici i to 50 krivičnih djela i 25 prekršaja.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code