Vijesti Kultura i obrazovanje “Dosanjana” postala java: Promovisan prvenac Maje Rauković

“Dosanjana” postala java: Promovisan prvenac Maje Rauković

0

Sinoć je u Centru za kulturu, u prepunoj maloj sali, održana promocija zbirke pjesama “Dosanjana”, prvjenac naše sugrađanke Maje Rauković.

– Ljubav prema pisanju i poeziji gajim od svoje jedanaeste godine. Po završetku rata, vratili smo se u Derventu i tada je Narodna biblioteka postala moje utočište, moj svijet, gdje sam uživala čitajući i tako sam počela i da pišem svoje prve stihove. Uslijedio je period kada sam, zbog posla i majčinstva, zapostavila pisanje, ali sam nastavila da čitam i njegujem ljubav prema poeziji. Međutim, kada sam postala članica SKK „Vihor“ dobila sam neizmjernu podršku od svojih starijih kolega, te odlučila da izdam svoju prvu samostalnu zbirku pjesama. Najveća inspiracija su mi moje dvije kćerke i roditelji. Takođe, kao neiscrpnu inspiraciju doživljavam svoj rodni grad i rijeku Ukrinu, rekla je Raukovićeva.

Recenzent Ivana Ratkovac istakla je da je naziv djela simboličan, te da je zbirka protkana nizom motiva od kojih je centralni ljubav, u kojoj dominiraju zvijezde, nebo i svjetlost koju nosi život.

– Snovi su bitan, a boli čest motiv utkan u ovu zbirku. Ljubavna lirika pjesnikinje intenzivno je prošarana sjetom, ali teškim koracima korača naprijed jer zna za šta se bori. Oličenje njene borbe su pjesme posvećene kćerima, istakla je Ratkovac.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here