Vijesti Privreda Drago Planinčević jedan je od najvećih svinjogojaca naše opštine – VIDEO

Drago Planinčević jedan je od najvećih svinjogojaca naše opštine – VIDEO

0

Jedan od najvećih farmera na području opštine Derventa, kada je u pitanju uzgoj svinja, je Drago Planinčević iz Osinje.

Ekipa TV K3 posjetila je ovog farmera, razgovarala o stanju u svinjogojstvu, cijenu svinja koja je godinama već ista, kao i o mnogim drugim temama vezanim za svinjogojstvo, ali i ratartstvo.

Preko dvije decenije uzgojem uzgojem prasadi i tovnih svinja, u najvećem selu na području opštine Derventa Osinji, bavi se Drago Planinčević. Na gazdinstvu Planinčević, sve poslove rade Drago i njegova supruga.

Pitanje koje se uvijek nameće kao aktuelno u ovom poslu je otkupna cijena prasadi i velikih svinja. Planinčević ističe da najveći problem predstavlja jeftin uvoz mesa.

Ovaj osinjski farmer ističe da on ipak ima velikim dijelom zagarantovanu prodaju svojih svinja, ali i tu tržište napravi problema sa niskom cijeom i jeftinim uvozom.

Da bi se obezbijedila hrana za ovoliki fond svinja potrebno je proizvesti i određene količine hrane, a Drago obrađuje čak 400 dunuma poljoprivrdnog zemljišta.

Ovaj svinjar navodi da je od 400 dunuma poljoprivrednog zemljišta, preko 200 pod zakupomm, te u u tom periodu ima potrebu i za angažovanjem sezonskih radnika, kojih sve više manjka.

Drago hvali lokalnu zajednicu na čelu sa načelnikom Miloradom Simićem koja ima sluha za sve derventske poljoprivrednike i redovno daje podsticaje, dok ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede zna da kasni sa premijama i subvencijama.

Navodi Palninčević da je od velikog značaja podsticaj za naftu koji dobijaju registrovani poljoprivredni proizvođači.

Kada je riječ o udruženjima, kako svinjara, tako i drugih grana stočarstva, Drago ističe da je to korak više i bliže tržištu.

Ipak, ovaj farmer ističe da sela polako ostaju pusta, mladi su davno počeli odlaziti sa sela i sve manje hoce da rade.

Ono što ovu farmu čini posebnom i na neki način izdvaja od mnogih drugih, jesu higijenskih uslovi i čistoća i urednost farme. Nažalost, kako kaže Drago u godinama koje dolaze, jedno je sigurno, farmu neće širiti.

TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here