Vijesti Privreda Drago Planinčević jedan je od najvećih svinjogojaca naše opštine – VIDEO

Drago Planinčević jedan je od najvećih svinjogojaca naše opštine – VIDEO

0

Jedan od najvećih farmera na području opštine Derventa, kada je u pitanju uzgoj svinja, je Drago Planinčević iz Osinje.

Ekipa TV K3 posjetila je ovog farmera, razgovarala o stanju u svinjogojstvu, cijenu svinja koja je godinama već ista, kao i o mnogim drugim temama vezanim za svinjogojstvo, ali i ratartstvo.

Preko dvije decenije uzgojem uzgojem prasadi i tovnih svinja, u najvećem selu na području opštine Derventa Osinji, bavi se Drago Planinčević. Na gazdinstvu Planinčević, sve poslove rade Drago i njegova supruga.

Pitanje koje se uvijek nameće kao aktuelno u ovom poslu je otkupna cijena prasadi i velikih svinja. Planinčević ističe da najveći problem predstavlja jeftin uvoz mesa.

Ovaj osinjski farmer ističe da on ipak ima velikim dijelom zagarantovanu prodaju svojih svinja, ali i tu tržište napravi problema sa niskom cijeom i jeftinim uvozom.

Da bi se obezbijedila hrana za ovoliki fond svinja potrebno je proizvesti i određene količine hrane, a Drago obrađuje čak 400 dunuma poljoprivrdnog zemljišta.

Ovaj svinjar navodi da je od 400 dunuma poljoprivrednog zemljišta, preko 200 pod zakupomm, te u u tom periodu ima potrebu i za angažovanjem sezonskih radnika, kojih sve više manjka.

Drago hvali lokalnu zajednicu na čelu sa načelnikom Miloradom Simićem koja ima sluha za sve derventske poljoprivrednike i redovno daje podsticaje, dok ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede zna da kasni sa premijama i subvencijama.

Navodi Palninčević da je od velikog značaja podsticaj za naftu koji dobijaju registrovani poljoprivredni proizvođači.

Kada je riječ o udruženjima, kako svinjara, tako i drugih grana stočarstva, Drago ističe da je to korak više i bliže tržištu.

Ipak, ovaj farmer ističe da sela polako ostaju pusta, mladi su davno počeli odlaziti sa sela i sve manje hoce da rade.

Ono što ovu farmu čini posebnom i na neki način izdvaja od mnogih drugih, jesu higijenskih uslovi i čistoća i urednost farme. Nažalost, kako kaže Drago u godinama koje dolaze, jedno je sigurno, farmu neće širiti.

TV K3

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here