Reportaže Dražen Škrga, talentovani matematičar i rukometaš

Dražen Škrga, talentovani matematičar i rukometaš

0

Da sport i školske obaveze mogu ići ruku pod ruku, dokaz je i devetnaestogodišnji Dražen Škrga, odličan učenik četvrtog razreda derventske gimnazije.

Pored redovnog ispunjavanja školskih obaveza, Dražen je učesnik nekoliko takmičenja iz matematike i fizike, te jedna od mladih nada Rukometnog kluba Derventa. Kao i većina njegovih vršnjaka, i on u slobodno vrijeme gleda filmove, preko ljeta igra odbojku na pijesku, ali za razliku od većine voli i da rješava matematičke mozgalice poput sudokua.

– Matematika mi je, naravno, jedan od omiljenih predmeta. Zavolio sam je još u osnovnoj školi, ali mislim da je i ta ljubav naslijeđena jer su i moja tri starija brata ljubitelji matematike. Tokom osnovne škole više sam pažnje posvećivao fizici, takođe jednom od omiljenih predmeta, pa sam i na opštinskim takmičenjima iz fizike tri puta bio drugi. Matematiku sam malo više zavolio tokom srednje škole, a nakon dva treća mjesta, ove godine sam osvojio prvo mjesto na školskom takmičenju. To mi je osiguralo učešće na regionalnom takmičenju gdje sam bez puno pripreme osvojio treće mjesto, iznenadivši i sam sebe, skroman je mladi matematičar, koji pored starije, ima i jednog mlađeg brata.
Osim ljubavi prema nauci, na nagovor braće, počeo je da trenira i rukomet, a kako je na jednom od treninga nedostajao golman, tako je i Dražen dobio novu poziciju u timu. Veći napredak ostvario je prelaskom u seniore, zahvaljujući čemu su i treninzi golmana postali ozbiljniji, a prva kvalitetnija iskustva stekao je radeći sa Petrom Jokanovićem, tadašnjim golmanom RK Derventa.
– Nakon te polusezone, klub je pojačao sadašnji golman Starčević, koji me svojim znanjem i iskustvom puno toga naučio. Iako je velika razlika u go- dinama, smetnji u komunikaciji i radu između nas nema, i mi, štaviše, imamo prijateljske odnose. Saradnju sa njim, kao i sa trenerom Dokićem, volio bih nastaviti i dalje, jer su to dva iskusna stručnjaka od kojih sigurno mogu još puno toga naučiti, kaže Škrga.

Najveći rukometni uspjeh bez dileme je nedavno osvajanje Kupa Republike Srpske, što mu, kao mladom igraču, priznaje, itekako puno znači.

– Takvi rezultati su sigurno jedan dobar poticaj ka ostvarenju mog prvog cilja, a to je da postanem jedan od ključnih igrača svoje ekipe. Što se tiče obrazovanja volio bih studirati i diplomirati arhitekturu. Ipak je i ljubav prema rukometu jaka, tako da ću se i nakon srednje škole više posvetiti rukometu, otkriva planove ovej svestrani mladić.

B. N. – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here