Vijesti Politika Druga sjednica Skupštine opštine održaće se 19. februara

Druga sjednica Skupštine opštine održaće se 19. februara

1

Druga sjednica Skupštine opštine biće održana 19. februara, odlučeno je to na prvoj sjednici Kolegijuma Skupštine opštine, održanoj 4. februara.

Na dnevnom redu sjednice naći će se Prijedlog odluke o pristupanju izradi Strategije bezbjednosti  saobraćaja za period 2021. do 2031.godine, Prijedlog odluke o delegiranju odbornika Skupštine opštine Derventa koji će u svojstvu službenog lica prisustvovati zaključenju braka, Prijedlog rješenja o razrješenju dužnosti vršioca dužnosti član Upravnog odbora JU „Centar za socijalni rad“, Prijedlog rješenja o imenovanju jednog člana UO ove ustanove i Prijedlog rješenja o razrješenju člana Opštinske izborne komisije Derventa.

Takođe, pred odbornicima će se naći još dvije tačke koje su prijedlog Kluba odbornika DNS-SPS-HS, a  koje je iznio šef Kluba Dejan Pjeranović i to raspisivanje javnog konkursa za imenovanje direktora „Gerontološkog  centra“ Derventa i raspisivanje konkursa za imenovanje direktora Turističke organizacije Derventa.

Šef Kluba odbornika PDP Mirko Petrić dostavio je prijedlog dopune dnevnog reda sa devet tačaka koje se odnose na programe rada i finansijske planove javnih ustanova za 2021. godinu i program rada i poslovanja JP „Derventski list i Radio Derventa“.

Sjednici je prisustvovao ovlašteni načelnik Odjeljenja za finansije Mile Strinić koji je pojasnio da javne ustanove sa područja opštine posluju na trezoru opštine pa svoj plan prave krajem godine po usvajanju budžeta. S obzirom da nije usvojen budžet opštine, javne ustanove nisu u mogućnosti da naprave okvir svojih finansijskih planova, a samim tim ni programe rada. Takođe je naglasio da „Gerontološki centar“ i „Derventski list“ imaju rok da do 28. februara izrade svoje finansijske izvještaje za prošlu godinu i dostave APIF-u jer nisu na trezoru i na osnovu njih  će planirati tekuću godinu. On je rekao da nove okolnosti diktiraju i izmjene budžeta.

Nacrt budžeta smo usvojili 8. oktobra, na koji Ministarstvo finansija nije imalo nijednu preporuku, a saglasnost  na nacrt Ministarstvo je dalo 11. novembra takođe bez ijedne preporuke. U međuvremenu je došlo do novih okolnosti koje nismo mogli znati u oktobru. Jedna od njih je izrada Urbanističkog plana koji bi trebalo da bude usvojen ove godine. Nosilac izmjene tog plana do sada nije uradio sve prema planu i nije ispoštovao rokove zbog prošle godine i korone pa zato u budžet za 2021. godinu moramo da unesemo i sredstva namijenjena za tehnički plan. Pandemija korona virusa je i dalje prisutna i moraćemo djelovati prema organizacijama kao što su Opštinska organizacija Crvenog krsta i Udruženje „Sunce“ tako da će grant za njihovo finansiranje  biti povećan, rekao je Strinić.

Poslije rasprave odlučeno je da se predložene tačke Kluba PDP nađu na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja poslije usvajanju budžeta opštine.

Sjednici je prisustvovao i načelnik opštine Milorad Simić koji je istakao da trenutne okolnosti koje se nisu do sada dešavale diktiraju usvajanje budžeta.

Na sljedećoj sjednici Skupštine bi trebalo da  razmatramo budžet koji nismo do sada mogli da razmatramo  jer smo se našli u situaciji kakva se ranije nije desila. Ovaj budžet je jedna od mogućnosti. Kada smo poredali ovaj budžet, dobili smo saglasnost od Ministarstva i za nacrt i za prijedlog budžet ali je od tada došlo do nekih izmjena, ne političkih nego životnih. Budžetski okvir se ne može mijenjati i on ostaje isti, to je 19,2 miliona, rekao je načelnik i dodao da će u narednom periodu doći do izmjene svih dokumenata opštine nakon dobijanja statusa grada, što se već očekuje na sljedećoj sjednici republičkog parlamenta, zakazanoj za 9. februar. Vjerujem da će Derventa poslije predstojeće sjednice Narodne Skupštine Republike Srpske dobiti novi status, a među koracima koje ćemo preduzeti će biti i izmjena svih dokumenata poštujući sve naložene procedure, pojasnio je načelnik Simić.

Predsjednik Skupštine opštine Mirko Zemunović je na početku sjednice upoznao Kolegijum sa izmjenama sastava dva kluba odbornika. Klubu odbornika DNS-SPS-HS pristupio je Mirko Zemunović, a Klubu odbornika SDS Slavko Bojanić.

Šef Kluba odbornika SDS  Pero Đurić je predložio da se na jednoj od narednih sjednica nađu izmjene Poslovnika Skupštine opštine, o čemu će podnijeti i prijedlog, a Slavko Tomaš (SNSD) je pojasnio da će dobijanjem statusa grada doći do izmjena Statuta, a samim tim i Poslovnika SO.

Usaglašeno je da mjesto održavanja zasjedanja lokalnog parlamenta bude u skupštinskoj  sali u zgradi lokalne uprave , ukoliko budu obezbijeđeni svi uslovi da se ispoštuju sve epidemiološke mjere,a ukoliko sala ne bude spremna sjednica će biti održana u maloj  sali Centra za kulturu.Takođe je usaglašeno da šefovi klubova dostave opštinskoj skupštinskoj  službi prijedlog rasporeda sjedenja.

derventa.ba

1 komentar

  1. Поштована господо, хоће ли икад доћи на ред за откуп не потраживи станови? У тим полу девастураним становима људи живе преко 20 година. Дајте рјешите и то питање да ти људи почну да живе као и други грађани.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here