Vijesti Kultura i obrazovanje Dušica Dukić, uspješni student iz Dervente: Buduća genetičarka koja želi karijeru graditi...

Dušica Dukić, uspješni student iz Dervente: Buduća genetičarka koja želi karijeru graditi u svojoj zemlji

0

Dvadesettrogodišnja Dušica Dukić, budući biolog i genetičar, jedan je od najuspješnijih sudenata naše opštine. Ova mlada djevojka student je završne godine studija biologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci i jedna je od pet stipendista Ministarstva prosvjete i kulture koji dolaze iz Dervente.

Da se radi o vrijednom učeniku vidjelo se još tokom srednjoškolskih dana u Bosanskom Petrovcu, gdje završava gimnaziju sa najvišim uspjehom. Upravo iz tog perioda potiče i ljubav prema biologiji, koja će potom biti i njen prvi izbor.

Za biologiju sam se odlučila nakon nekoliko školskih, opštinskih i kantonalnih takmičenja, prvenstveno iz genetike, na kojima sam osvajala prva mjesta. Išla sam i na dodatne časove iz te oblasti i tako se u meni javila želja da se nastavim time baviti. Naravno, pored genetike i ostale oblasti biologije su me itekako zanimale, pa sam već u drugom razredu srednje škole odlučila koji fakultet da upišem, kaže Dušica.

I sa pravom možemo reći da je njen izbor bio ispravan. Dušica je danas zna samo za najviše ocjene i sa prosjekom od 9.1 jedan je od najboljih studenata fakulteta, i već sada, paralelno sa ispitima završne četvrte godine, priprema diplomski rad. I, kako kaže ova ambiciozna djevojka, pokušaće do kraja da prosjek ocijena i poveća.

Oblasti koje ju najviše zanimaju su već pomenuta genetika, ali i molekularna biologija i fiziologija, i njima planira da se bavi u budućnosti.

Naravno, nakon diplomiranja voljela bih da prvo nađem posao u struci, a poslije toga bih upisala master studije. Moram da kažem da sam ponosna što moj grad ima još odličnih studenata iz raznih oblasti i da ću, za razliku od onih koji odlaze, ja svoju budućnost potražiti ovdje, jer kao što se kaže, na nama mladima svijet ostaje, otkriva svoje buduće planove.

Za svoj uspjeh nagrađena je stipendijom ministarstva, koja je itekako od pomoći, jer Dušičini roditelji školuju i njene dvije mlađe sestre, takođe odlične učenice.

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here