Vijesti Kultura i obrazovanje Dvadeset učenika ostalo neupisano u srednje škole

Dvadeset učenika ostalo neupisano u srednje škole

0

Upis u srednje trogodišnje škole u Derventi pratila je drama na čijem kraju je 20 učenika ostalo neupisano zbog čega će direktori ovih ustanova biti kažnjeni jer su kreirali lošu upisnu politiku.

capture-20160616-082538

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su istakli da direktori škola moraju snositi posljedice jer nisu obezbijedili dovoljno mjesta za svu djecu. Prebukirane su i četvorogodišnje škole u toj opštini, a slobodna su ostala tek dva mjesta u gimnaziji. Jedini spas zabrinuti đaci i njihovi roditelji očekuju u proširenju upisnih kvota, na koje računaju i u školama.

Dragana B, čiji je sin htio da se školuje za kuvara, kaže da čelnici škola moraju hitno pronaći rješenje jer djeca ne smiju ostati neupisana.

– Nedopustivo je da neko ne može nastaviti školovanje. Ovo je teško palo i djeci i roditeljima koji su u nevjerici – kazala je zabrinuta majka.

O proširenju upisnih kvota odlučuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS iz kojeg poručuju da su škole odgovorne za nastali problem jer su loše kreirale upisnu politiku. Ministar Dane Malešević kaže da su obaveze svih direktora škola bile da sprovedu ankete među đacima završnih razreda osnovnih škola, analiziraju tržište rada i vide ima li potrebe za određenim zanimanjima i koje su želje mladih. On ističe da su sa tim parametrima mogli napraviti dobar plan upisa, što u Derventi nije bio slučaj.

– Prvo ide kazna za te direktore, a čim bude završen julski upisni rok riješićemo problem đaka kojima poručujem da niko neće ostati neupisan – istakao je Malešević, koji nije htio precizirati o kakvim sankcijama je riječ.

Malešević ističe da ministarstvo ne može biti odgovorno ako je neki učenik ostao neupisan, jer su plan upisa predlagale škole.

– Problemi su nastali jer direktori nisu uzeli detaljne podatke o broju svršenih osnovaca i procijenili priliv broja djece iz susjednih opština. U Derventi je osnovnu školu ove godine završilo 235 učenika, a planom upisa je odobreno 252 slobodnih mjesta u srednjim školama, što znači da je po planu bilo i viška slobodnih mjesta i da je problem nastao prilivom sa strane – kaže Malešević.

Direktor Stručne i tehničke škole Branka Jović kaže da su plan upisa kreirali na osnovu broja svršenih osnovaca sa područja njihove opštine i upravo onako kako im je naložilo resorno ministarstvo.

– Prijavio se mnogo veći broj đaka iz okolnih opština tako da su za tili čas sva mjesta popunjena i sada imamo višak djece. Tražili smo proširenje broja slobodnih mjesta i dobili odbijenicu od ministarstva. Ponovo ćemo uputiti taj zahtjev, jer đaci ne smiju ostati neupisani – ističe Jovićeva.

I direktor derventskog Srednjoškolskog centra “Mihajlo Pupin” Branislav Vidić kaže da su kreirali kvalitetan plan upisa.

– Upisali smo pet odjeljenja po 24 učenika – dva odjeljenja gimnazije i tri iz oblasti elektrotehnike. Ostala su nam još samo dva slobodna mjesta u gimnaziji – kazao je Vidić.

Upis učenika u srednjim školama u Srpskoj u julskom upisnom roku počeo je 4. i traje do 15. jula. Poslije toga će biti poznato da li će i koje škole dobiti dodatna slobodna mjesta.

Zahtjevi

Dane Malešević kaže da su zahtjeve za proširenje upisnih kvota osim u Derventi tražili i iz škola u Banjaluci, Gradišci i Srebrenici.

– Svi su za sada dobili odbijenice – kazao je Malešević.

On je dodao da je planom upisa odobreno 11.521 slobodnih mjesta u svim srednjim školama u RS, dok je devete razrede završilo 10.966 učenika.

Broj upisanih učenika

Stručna i tehnička škola – pet odjeljenja
– kuvari i konobari – 12+12
– obrađivač metala – 24
– veterinarski tehničar – 24
– ekonomski tehničar -24

SŠC “Mihajlo Pupin” – pet odjeljenja

Gimnazija
– dva odjeljenja – opšti smjer 24 + 22

Elektrotehnika
– tehničar računarstva – 24
– tehničar elektroenergetike – 24
– tehničar mehatronike – 24

Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here