Vijesti Kultura i obrazovanje Dvije nove koreografije: SKUD “Derventa” nastavila saradnju sa provjerenim imenima iz svijeta...

Dvije nove koreografije: SKUD “Derventa” nastavila saradnju sa provjerenim imenima iz svijeta folklora

0

Svega mjesec i po dana nakon uspješne organizacije 24. Godišnjeg koncerta, kako su i najavili iz SKUD „Derventa“, počele su pripreme za obilježavanje velikog jubileja — 25 godina rada i postojanja.

Prethodnog vikenda članovi folklornih ansambla su svoj repertoar proširili sa dvije nove autorske koreografije, koje je postavio jedan od najeminentnijih koreografa iz svijeta folklora, Dejan Milisavljević — Zvečanac.

Na repertoar prvog ansambla tako su postavljene „Igre i pjesme Ozrena i Trebave“, dok su sa drugim ansamblom urađene „Igre i pjesme iz Niša“.

Naši članovi nisu krili oduševljenje što imaju priliku da usvajaju znanje od čovjeka koji iza sebe ima ogromno iskustvo i vrhunske rezultate iz oblasti folklornog stvaralaštva. Saradnja sa pomenutim koreografom traje još od 2013. godine kada su takođe postavljene dvije tačke sa njegovom potpisom. U SKUD „Derventa“ se trudimo da djeca na ispravan način uče i čuvaju tradiciju i kulturu našeg naroda, što upravo podrazumjeva angažovanje stručnih osoba iz ove branše, kaže Saša Arsenić, umjetnički rukovodilac društva.

Za folklorne ansamble društva nema odmora ni u narednom periodu jer slijede gostovanja u Brčkom i Ohridu (Makedonija).

Aktivna i pjevačka grupa

Članice ženske pjevače grupe učestvovale su na muzičkoj radionici tradicionalnog pjevanja „Od izvora do stilizacije“, koju u Banja Luci vodi profesor muzike Biljana Krstić zajedno sa radionicom „Bistrik“.

Biće ovo prilika da se pored učenja tradicionalnih pjesama ostvare prijateljstva i kontakti za predstojeći „Festival etno pjesme“ kojeg planiramo i ove godine da organizujemo u okviru Velikogospojinskih svečanosti, poručuju iz SKUD-a.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here