Vijesti Društvo Dvije osobe zaražene virusom “COVID-19” u Banjaluci, u Derventi nema oboljelih

Dvije osobe zaražene virusom “COVID-19” u Banjaluci, u Derventi nema oboljelih

0

U Republici Srpskoj potvrđena su prva dva slučaja zaraze novim “korona” virusom, saopštio je danas na konferenciji za medije ministar zdravstva Alen Šeranić.

Kako je navedeno radi se o osobi srednje životne dobi, koji je radnik u Italiji, a živi u Banjaluci. Zaraženo je i njegovo dijete, inače učenik OŠ “Branko Ćopić” u Banjaluci. Pacijent je izolovan, nema tegoba i osjeća se dobro, rekao je Šeranjić.

Prema informacijama Doma zdravlja Derventa trenutno se u Derventi pod nadzorom epidemiologa nalazi sedam lica koja su boravila u područjima u kojima je registrovano obolijevanje od “korona” virusa, a kod još devetoro je epidemiološki nadzor završen. Sva lica se dobro osjećaju, kako je navedeno.

Na sastanku predstavnika DZ Derventa sa predstavnicima Odjeljenja inspekcijskih poslova Opštine Derventa razmjenjene su informacije i utvrđene dalje smjernice u provođenju aktivnosti vezanih za “COVID- 19”.

U Republici Srpskoj pod nadzorom je oko 140 osoba.

Preporuke i savjeti:

Svim osobama koje su u prethodnih 14 dana boravile u sjevernom dijelu Italije (Lombardija i Veneto), Kini, Iranu, Južnoj Koreji ili bilo gdje došle u kontakt sa osobom koja je oboljela od infekcije izazvane  novim Korona virusom savjetuje se da:

  • se jave higijensko-epidemiološkoj službi doma zdravlja na telefon 331-023 lokal 112 radi dobijanja potrebnih informacija,
  • provedu u kućnoj izolaciji, uz minimum kontakata sa ukućanima, 14 dana od dana napuštanja gore navedenog područja odnosno kontakta sa oboljelom osobom
  • ukoliko se u navedenom periodu jave povišena temperatura, kašalj, otežano disanje da NE dolaze u zdravstvenu ustanovu, već telefonskim putem kontaktiraju svog porodičnog ljekara, stanicu hitne medicinske pomoći ili higijensko-epidemiološku službu doma zdravlja kako bi im se obezbedio medicinski tretman bez ugrožavanja zdravlja ostalih pacijenata.

COVID-19 je oboljenje koje se prenosi kapljičnim putem kao i gripa te se zdravim ljudima kao prevencija preporučuje:

  • Izbjegavanje kontakta sa oboljelima od respiratornih infekcija,
  • Učestalo pranje ruku,
  • Izbjagavanje dodirivanja sluznica oka, nosa i usta,
  • Izbjegavanje zatvorenih prostora na kojima se okuplja veliki broj ljudi,
  • Učestalo provjetravanje prostorija.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here