Vijesti Društvo Edukacijom roditelja do suzbijanja vršnjačkog nasilja

Edukacijom roditelja do suzbijanja vršnjačkog nasilja

1

Udruženje žena Derventa je održalo okrugli sto u okviru projekta „Širenje dobrih praksi u odgovoru na rodno zasnovano nasilje“ na kojem su predstavnice organizacija koje čine multisektorski tim za sprečavanje i suzbijanje RZN i drugih oblika nasilja kroz pozitivna iskustva u radu traže metode i načini koji će uticati na smanjenje svih oblika nasilja.

Akcenat je ovom prilikom stavljen na ulogu vladinog i nevladinog sektora u prevenciji i zaštiti žrtava rodnozasnovanog nasilja (RZN) i drugih oblika nasilja u cilju jačanja multisektorske saradnje, a najviše razgovaralo o vršnjačkom nasilju.

Učesnice su se složile da je uloga roditelja u vaspitanju djece najveća, a time i najodgovornija, jer djeca modele ponašanja usvajaju u porodici. Međutim, često roditelji iz objektivnih i subjektivnih razloga svojim postupcima ne doprinose rješavanju problema koji se javi zbog ponašanja djeteta u vrtiću, školi, društvu. Dobra saradnja roditelja i vaspitača najčešće dovodi do uspješnog rješavanja problema, kažu u UŽ Derventa.

Nakon diskusija i prjedloga doneseni su zaključci kojima bi se pomoglo uspješnijem suzbijanju nasilja, a jedan od njih je da se na odjeljenskim i opštim roditeljskim sastancima realizuju stručna predavanja za roditelje.

Predstavnica Centra za socijalni rad je konstatovala da su zaposleni u Centru za mentalno zdravlje preopterećeni zbog nedovoljnog broja zaposlenih. Predloženo je da se nađu resursi za zapošljavanje kliničkog psihologa koji bi radio samo s djecom jer se osjeća potreba za tim, navode iz UŽ Derventa jedan od zaključaka okruglog stola.

Ovaj projekat jer podržan od Ekumenske inicijative žena.

Derventa Cafe

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here