Vijesti Društvo Ekonomsko osnaživanje ključno za bolji položaj žena

Ekonomsko osnaživanje ključno za bolji položaj žena

0

Stečena iskustva i znanja u susretima s članicama ženskih organizacija Udruženje žena Derventa je pretočilo u novi projekat nazvan „Ekonomskim osnaživanjem pomozimo sebi“ koje će kroz edukativne radionice, izrade predmeta od recikliranog materijala, skupljanje i sušenje ljekovitog bilja i plodova i učešće na izložbama i sajmovima nastojati poboljšati položaj žena.

Na prvoj edukativnoj radionici u okviru ovog projekta članice Udruženja žena su podsjetile na potrebu zaštite žrtava nasilja u porodici, osnaživanje samopoštovanja i samopouzdanja kod žena, a povodom Dana žena i na istorijat borbe žena za ženska ljudska prava, ravnopravnost polova i bolji život žena i njihovih porodica.

Udruženje žena Derventa od svog osnivanja radi na prevenciji nasilja nad ženama i djevojkama, tražeći načine da se taj proces odvija kontinuirano, koliko je to u našoj moći. Dosadašnja istraživanja i iskustvo u praksi pokazuju da treba imati na umu da je ekonomska zavisnost žrtve porodičnog nasilja od partnera jedan od glavnih uzroka zbog kojeg žene ne mogu izaći iz kruga porodičnog nasilja. Ekonomsko osnaživanje je veoma važan faktor za jačanje samopouzdanja i finansijskog osamostaljivanja kao vid prevencije, a i zaštite od nasilja, naglašavaju u UŽ Derventa.

Ranije studijske posjete ženskim organizacijama u Zrenjaninu, Užicama, Trebinju i Novom Sadu, uz pomoć i podršku EIŽ, omogućile su upoznavanje sa različitim oblicima ekonomskog osnaživanja žena kao veoma važnog i efikasnog činioca u borbi protiv nasilja.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here