Vijesti Društvo Eliminisati opasnost od poplava u Derventi rješavanjem dva velika pitanja: Održan sastanak...

Eliminisati opasnost od poplava u Derventi rješavanjem dva velika pitanja: Održan sastanak Republičke uprave Civilne zaštite

0

Opštinska uprava Derventa danas je bila domaćin radnog sastanka Republičke uprave Civilne zaštite na kojem se govorilo o operativnoj spremnosti za realizaciju zadataka iz Plana odbrane od poplave u Republici Srpskoj u 2019. godini, upravljanju akumulacionim jezerom Drenova i realizaciji projekta utvrđivanja Savskog nasipa.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed istakao je da se radi o nastavku sastanka održanom u Brodu prije godinu dana, tačnije o rezimeu urađenog kada su u pitanju zaključci tog sastanka.

Radi se mnogo, a najaktuelnije je svakako izvođenje radova na utvrđivanju krune Savskog nasipa na području Broda, Srpca i Šamca, te na jačanju i opremanju lokalnih civilnih zaštita i Republičke uprave Civilne zaštite. Nadamo se da ćemo tako nastaviti, a mi već imamo nekoliko obučenih i opremljenih jedinica koje mogu djelovati na i pod vodom, koje veoma brzo mogu biti na raspolaganju lokalnim zajednicama u slučaju nepogoda, rekao je Međed, napominjući da je važan element zaštite od poplava i upravljanje jezerom Drenova.

Saznali smo dokle se stiglo sa projektima odbrambenih nasipa i regulisanja jezera Drenova, kojim, bar na papiru, gazduju “Vode Srpske”, kaže domaćin sastanka Milorad Simić.

Mi u Derventi smo uradili više projekata, zahvaljujući čemu smo sada mnogo zaštićeniji od poplava, ali ćemo nastaviti na zaštiti stanovništva i materijalnih dobara regulisanjem Drenove, koja je Damoklov mač iznad Dervente, te ispravljanjem meandara Ukrine od Novog mosta prema Jasenkama, kroz projekat vrijedan 6 miliona maraka. Nama je prethodni ministar Stevo Mirjanić obećao sredstva za prvu fazu tog projekta i ja vjerujem da će se prve aktivnosti desiti već ove godine. Taj projekat će gotovo potpuno eliminisati opasnosti od poplava, pojasnio je Simić.

Glavni republički vodoinspektor Miroslav Tanasić takođe je naglasio značaj akumulacionog jezera Drenova za zaštitu Dervente od poplava.

Na Drenovi imamo veliki broj problema zbog tekućeg neodržavanja. Brana mora da se održava i bude u funkcionalnom stanju jer je to prva odbrana od poplava opštine Derventa. Drenova je u nadležnosti JU “Vode Srpske”, ali je od značaja za više opština i one moraju da se dogovore oko finansiranja upravljanja, čišćenja i održavanja Drenove, što je popriličan iznos, rekao je Tanasić.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, direktor JU “Vode Srpske” Miroslav Milovanović, direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed, glavni republički inspektor Miroslav Tanasić i rukovodioci službi Civilne zaštite Dervente, Broda, Modriče, Šamca, Srbca, Prnjavora, Gradiške i Dubice.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here