Vijesti Kultura i obrazovanje Đerdanska niska od znanja i imanja

Đerdanska niska od znanja i imanja

0

U prepunoj sali Doma kulture “Znanje imanje” u Osinji promovisana je u petak knjiga “Osinja znanje imanje” autora Milana Gavrića. O knjizi je govorio sam autor knjige, te urednik Čedo Vujčić, kao i recezent Savko Pećić Pesa, koji tom prilikom rekao da je knjiga “Osinja znanje imanje”, šareni đerdan u niski od znanja i imanja koja nam otkriva mnoge zanimljivosti iz prošlosti osinjskog kraja. Milan Gavrić je, prije svega učitelj, pedagog, čovjek koji je čitav svoj radni vijek proveo u svom rodnom kraju.

Djerdanska niska od znanja i imanja 1

To mu je pogodovalo da upozna ljude osinjskog kraja među kojima su najčešće, mještani, bliža i dalja rodbina, prijatelji s kojima je živio. Pored svega učio je u školi njihovu djecu, bio poštovan od njih i tako sticao svoj ugled u svom zavičaju.

Recezent kaže da je Milanu Gavriću zadovoljtvo pisati o svom rodnom kraju, to je njegova životna priča na putu razvoja Osinje i naglašava da prema autoru knjige, znati, pa imati, postaje moto života ovdašnjih ljudi. Za njih je to stvarna i nedovršena priča koja se uvijek iznova rađa i nastavlja. Na kraju Pećić kao iskusni poznavaoc osinjskog kraja, a i autora zaključuje da  su kod Milana Gavrića primarne zabilješke i svjedočenja kroz riječ, fotografiju, dokument o Osinji i selima koje on dobro poznaje. Umjetničko estetski elementi su manje važni i prisutni. Ličnosti i likovi su naizmjenični i jednako važni. Dokumentarnost zapisa ima svoju opštu vrijednost nad ostalim proznim elementima stvaralaštva. Njega čak i ne intresuju ti elementi, on želi po svaku cijenu da ostavi knjigu kao dokument, koji će trajati i svjedočiti o jednom ili više događaja koji su se dešavali i čiji je on bio svjedok i važan učesnik.

On to i sam kaže u svom uvodnom dijelu: “Iskrena namjera, da ova knjiga „Osinja znanje- imanje“ bude nastavak monografije „Osinja“ izdate povodom emisije „Znanje- imanje“, marta 1982. godine.” Cjelokupan rukopis je ilustrovan sa dosta dobrih fotografija, koje su raspoređene na mjestima koje svjedoče o dokumentarnosti i istinitosti događaja nevedenog u zapisima i opisima mjesta i događaja.

Djerdanska niska od znanja i imanja 2

Na kraju, riječi su recezenta da je ova knjiga kao ”monografski zapis” veoma vrijedan dokument o Osinjiskom kraju. Ona će mnogim generacijama biti i ostati dokument za sjećanje, kako se nekada živjelo i radilo.

Djerdanska niska od znanja i imanja 3

Kroz čitanje ovog monografskog zapisa oživljavaju se mnoge ličnosti iz prošlosti Osinje, koje su nešto značile i uradile za ovaj kraj. To će služiti budućim generacijama kao primjer kako se može znati i imati, ako se samo hoće i želi.Pored mnogobrojnih ljubitelja knjige promociji su prisustvovali učesnici, akteri i organizatori događaja održavanja TV emisije “Znanje imanje”, prije skoro 30 godina u Osinji. Oni su na svoj način svjedoci istinitosti prikaza i objave knjige, koja je na kraju svima podijeljenja kao dar i uspomena na ranija vremana i vrijeme pojave knjige.

Vera Ratkovac

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here