Vijesti Kultura i obrazovanje Etno grupa “Iva”: Komšije oduševile derventsku publiku

Etno grupa “Iva”: Komšije oduševile derventsku publiku

0

Ako je postojala dilema oko toga da li se može spojiti tradicionalna muzika sa modernim aranžmanima, sinoćnim koncertom etno grupe„Iva“ iz Doboja, definitivno je nestala.

iva (3)

Devedeset minuta najljepših tradicionalnih srpskih i drugih pjesama, koje ova grupa želi da sačuva od zaborava i približi ih modernim muzičkom tokovima, pokazalo je da fuzija etna, džeza i roka zvuči odlično.

Sedam vrsnih muzičara pod vodstvom profesora Saše Pavlovića i fantastični vokali Žakline Vučenović, Marijane Simić i Milene Aćimović Nikić upotpunosti su oduševili mnogobrojnu derventsku publiku. Grupa je pokazala najveći dio svog dosadašnjeg dvanaestogodišnjeg repertoara, kao i pjesme koje će se naći na drugom nosaču zvuka. Nakon uvodnih etno-džez aranžmana sevdalinke „Moj dilbere“ i pjesama „Zelen oraj’“ i „Vrbica“, predstavljena je tradicionalna duhovna pjesma „Dobro doš’o, Hriste“, izvedena bez mnogo primjesa, u stilu koji je obilježio početak muzikog opusa ove grupe. Centralni dio koncerta i najupečatljivijija pjesma sa elementima rok muzike bila je „Ne dodole! Tjeranje kiše“, posvećena prošlogodišnjim poplavama i teško stradalom gradu Doboju.

Raznovrsnost svog opusa pokazali su izvođenjem pjesme „Bele ruže“ Šabana Bajramovića, koju su izveli i na otvaranju ovogodišnjeg festivala „Nišvil“, te bugarskih narodnih pjesama.

Fantastičan koncert završen je, po starom srpskom običaju, kolom. Ovaj put je to bilo Ivanjac, kolo koje će se naći na albumu u pripremi, nakon čega je uslijedio gromoglasni aplauz oduševljene publike.

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here