Vijesti Politika Za dinamičniji razvoj: Bespovratna sredstva i tehnička pomoć kroz “EU ProLocal” program

Za dinamičniji razvoj: Bespovratna sredstva i tehnička pomoć kroz “EU ProLocal” program

0

​Vlada Republike Srpske, na juče održanom 112. zasjedanju, usvojila je Informaciju o potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit – GIZ).

Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj (EU ProLocal) je zajednički program EU i njemačke vlade za podršku lokalnoj samoupravi i ekonomskom razvoju u BiH, koji implementira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit – GIZ). Program ima za cilj da doprinese dinamičnijem ekonomskom i socijalnom razvoju jačanjem konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. Fokus Programa su mala i srednja preduzeća iz četiri ključna ekonomska sektora (drvno-prerađivački, metalo-prerađivački, agrobiznis i turizam) u 20 odabranih partnerskih opština. Gradovi i opštine koje će imati pravo učešća u Programu u Republici Srpskoj su Prijedor, Prnjavor, Derventa, Gradiška, Laktaši, Kozarska Dubica i Srbac.

Ukupna vrijednost EU ProLocal programa iznosi 13 miliona evra, od kojih 9 miliona evra finansira EU, u okviru projekta „Oporavak malih i srednjih preduzeća u područijima zahvaćenim poplavama i jačanje njihove konkurentnosti na osnovu partnerstva za lokalni ekonomski razvoj”, a preostala sredstva osigurava njemačka vlada. Pored bespovratnih sredstava, Program će pružiti i niz mjera tehničke pomoći s ciljem povećanja konkurentnosti odabranih partnerskih opština i malih i srednjih preduzeća u ovim opštinama. Prioritet u dodjeli bespovratnih sredstava će imati opštine/preduzeća koja su pogođena poplavama u 2014. godini.

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju, otvara se mogućnost za stvaranje pozitivnijeg poslovnog okruženja na odabranim poslovnim lokacijama, koje će doprinijeti unapređenju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

vladars.net

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here