Vijesti Kultura i obrazovanje “EUROBOT 2019”: Bivši učenik SŠC “Mihajlo Pupin” pobjednik takmičenja iz robotike održanog...

“EUROBOT 2019”: Bivši učenik SŠC “Mihajlo Pupin” pobjednik takmičenja iz robotike održanog u Francuskoj

0

Slađan Plavšić iz Gornje Barice, inače bivši učenik SŠC “Mihajlo Pupin”, osvojio je sa svojom ekipom “PMG robotics” prvo mjesto na ovogodišnjem takmičenju “EUROBOT 2019” koje je održano u Francuskoj. Radi se od svojevrsnom evropskom prvenstvu u robotici.

Tim “PMG robotics“, koji su činili studenti četvrte godine mehatroničkog smijera Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, nakon pet takmičarskih rundi plasirao se u razigravanje sa još sedam timova. U finalnom meču pobedili su ruski tim “Reset sa Skoltech” sa Instituta za nauku i tehnologiju iz Moskve.

Plavšić ističe da su pripreme za takmičenje počeli još u avgustu prošle godine.

Ovaj projekat zahtevao je dosta odricanja i angažovanja, ne samo na konkretnom zadatku projektovanja i programiranja robota, već i na prikupljanju sredstava, komunikaciji sa potencijalnim sponzorima i partnerima na projektu. Sav naš trud se višestruko isplatio jer je ostvareno prvo mesto na ovom takmičenju samo šlag na torti svom znanju, iskustvu i poznanstvima koje smo ovim putem stekli. Ovogodišnji zadaci ilustrovali su aktivnosti koje se obavljaju u hemijskoj laboratoriji, pa su tako naša dva robota, koja su se po terenu kretala sasvim autonomno, imali zadatke klasifikacije, sortiranja, merenja atoma, kreiranja novih hemijskih elemenata i druge slične zadatke, rekao je mladi robotičar za naš portal.

Takmičenje je održano u gradu La Roš sir Jon od 30. maja do 1. juna i okupilo je 33 timova iz 16 zemalja Evrope, Afrike, Azije i Severne Amerike. Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je Atom factory, u čast velikom hemičaru Dmitriju Mendeljejevu, koji je pre 150 godina revolucionarno promijenio naša shvatanja materije i napravio klasifikaciju hemijskih elemenata.

Inače, ovo je 19. put da studenti FTN-a predstavljaju Srbiju na EUROBOT-u i da su svake godine imali zapažen uspeh, zauzimajući više puta drugo, treće i četvrto mjesto.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here