Vijesti Kultura i obrazovanje Evidentiranje narodnog graditeljstva

Evidentiranje narodnog graditeljstva

0

Stare polubrvnare u Novakovićima u Velikoj Sočanici i Erićima u Maloj Sočanici u opštini Derventa, arhitektonski su evidentirane i dokumentovane u okviru realizacije projekta „Valorizacija i dokumentovanje narodnog graditeljstva na teritoriji zapadne Republike Srpske“, izjavio je direktor Javne ustanove „Turistička organizacija opštine Derventa“ Damir Kljajić.

derventa polubrvnare

Dodao je da projekat realizuje Istraživački centar „Iskon“ iz Banje Luke, a partner na projektu za opštinu Derventa je „Turistička organizacija opštine Derventa“. Projekat finansira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Koordinator projekta, arhitekta Anđelina Ošap, istakla je da je cilj projekta prikupljanje podataka, te fotografsko i arhitektonsko snimanje starih objekata na teritoriji nekoliko opština zapadne Republike Srpske.

– U Derventi su arhitektonski snimljene i dokumentovane dvije polubrvnare koje potiču sa kraja 19. vijeka. Manja polubrvnara nalazi se u Novakovićima u selu Velika Sočanica, a veća u Erićima u Maloj Sočanici, istakla je Ošapova.

Vlasnik polubrvnare u Novakovićima, Miro Đuričić, istakao je da je taj objekat podigao Tedo Novaković, a majtor je bio izvjasni Rašić iz Šerega iz Velike Sočanice. – Objekat je korišćen čak sve do sredine osamdesetih godina prošlog vijeka, a od tada je kuća zatvorena, istakao je Đuričić.

Vlasnik polubrvnare u Erićima, Savko Erić, rekao je da je kuću podigao Luka Erić, a majstori su bili Jovo Erić i Lazar Ćorić iz Male Sočanice. – Polubrvnara je korišćena sve do početka sedamdesetih godina prošlog vijeka. Kada je bila tek izgrađena prvo je bila pokrivena raževom slamom, kasnije kuruskom, daskom, te je 1948. godine prekrivena biber crijepom koji je i danas na njoj, dodao je Erić.

Turistička organizacija opštine Derventa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here