Vijesti Kultura i obrazovanje Evitina posljednja knjiga predstavljena na Međunarodnom festivalu lutkarskih pozorišta “Lut fest”

Evitina posljednja knjiga predstavljena na Međunarodnom festivalu lutkarskih pozorišta “Lut fest”

0

U okviru pratećeg programa 21. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta “Lut fest” juče je u ljetnoj učionici Osnovne škole “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu promovisana knjiga poezije “Šta su lutke?”, autora petnaestogodišnje Evite Bojkovac iz Dervente.

Ova divna knjiga predstavlja svojevrsnu pjesmaricu „Lut festa“, jer je naša draga Evita, kao veoma mladi autor, igrajući se sa lutkama i prateći lutkarske predstave na Festivalu, izmaštala predivne pjesmice posvećen upravo “Lut festu”– rekao je direktor Festivala Vitomir Mitrić.

Prema njegovim riječima, u Evitinim pjesmama, kao i na lutkarskim predstavama, veoma lako se mogu doživjeti scenografija, kostimi, kao i žive lutke.

U ime onih koji će čitati ovu knjigu, maštati i oživljavati lutke, hvala Eviti za zadovoljstvo koje nam je pružila, za dobrotu, radost i smijeh naše djece, ističe Mitrić.

On je kao ilustraciju naveo naslove nekih od pjesama “Bucmasta princeza”, “Lutka Ljutka”, “Lutak đak” i “Majino pozorište”.
Evita Bojkovac rođena je 2005. godine u Derventi gdje živi, školuje se i piše pjesme.

Osim poezije, bavi se muzikom, crtanjem, slikanjem, kao i pisanjem kratkih priča.

Svojom prvom zbirkom pjesama “Leptirova čajanka” predstavila se javnosti 2016. godine, da bi već naredne godine objavila zbirku pjesama “Ružičasto sunce i plavi mjesec”, za koju je dobila plaketu rodonačelnika književne kritike dječije literature “Sima Cucić” u Novom Miloševu.

Treću zbirku objavila je pod imenom “Kompozitor mjesec”, četvrta se zove “Leptir slikar” i peta je “Šta su lutke?”, čiji je izdavač “Forum teatar” iz Istočnog Sarajeva.

Najnovija zbirka nosi naslov “Brod po imenu mašta” i trebalo je da bude promovisana na oktobarskom Beogradskom sajmu knjige, koji je otkazan zbog epidemije virusa korona.

RTRS

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here