Vijesti Privreda Fabrika cijevi “Unis”: Radnici traže stečaj preduzeća

Fabrika cijevi “Unis”: Radnici traže stečaj preduzeća

0

Nakon jučerašnjeg sastanka sa članom Upravnog odbora Fabrike cijevi „Unis“ Miloradom Đurđevićem, radnici ovog preduzeća odlučili su da podnesu zahtjev za pokretanje stečaja, stoji u dokumentu Sindikalnog odbora „Unisa“.

Radnici su se odlučili na ovaj korak s obzirom da Đurđević nije mogao da potvrdi da li će i kada biti ispunjene obaveze preduzeća predviđene decembarskim sporazumom, odnosno kada će isplatiti plate za četiri i doprinose za pet mjeseci, kao i dug za prevoz, te uplatu doprinosa za radnike kojih ispunili uslove za penziju.

Svjesni smo da novac koji nam firma duguje nikada nećemo dobiti, ali želimo bar da nam se radni staž poveže. Takođe smo svjesni da su i institucije Republike Srpske i sud su na strani većinskog vlasnika, u šta smo se uvjerili obraćajući im se, i da nam možda neće biti odobren zahtjev za stečaj, kazala je Radosava Milaković, predsjednik SO.

Većinski vlasnik “Unisa” Goran Tomić rekao je za Nezavisne da radnici nisu fer, jer je pripremljen ogroman posao od velikog značaja, kako za fabriku, tako i za cijelu Republiku Srpsku.

Doveli smo najveći ruski metalurški zavod i sirovinu u vrednosti od 11 miliona maraka. Posao treba da se pokrene, ali radnici su uporni u tome da neće da rade dok se ne obezbede ta sredstva. Mislim da su mogli i bez toga. Činimo napore da ovo izvedemo do kraja, a ovaj pritisak sa njihove strane nije fer i s njim ništa ne dobijaju. Mi se i dalje borimo da obezbedimo ta sredstva za početak proizvodnje. Vjerujem da ćemo naći rješenje i za ovaj problem, kazao je Tomić i dodao kako se pregovori trenutno vode s jednom ruskom bankom.

Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske, kaže kako je Tomić predočio ugovore o poslu s Rusima, ali da radnici ne odustaju.

Dok god on ne obezbijedi dio sredstava, ljudi neće u proizvodnju. Radnicima je voda došla do grla, a to sam rekao i vlasniku kapitala. Oni jednostavno nemaju snage i mogućnosti, jer su zadnji dinar dobili u septembru, a to je bila junska plata, rekao je Peulić za Nezavisne, dodajući kako je stečaj za “Unis” najgora opcija.

Inače, u ovom preduzeću je prije nekoliko godina usvojen plan restrukturiranja, ali se uopšte ne poštuje.

Derventa Cafe/Nezavisne

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here