Vijesti Privreda Farmerima, poljoprivrednicima i preduzećima u prehrambenoj industriji bespovratna sredstva EU

Farmerima, poljoprivrednicima i preduzećima u prehrambenoj industriji bespovratna sredstva EU

0

 

Projekat „Konkurentnost i inovacije: Lokalne razvojne strategije – EU4Business” je četverogodišnja inicijativa (2018-2022) koja je finansirana primarno od strane Evropske Unije (EU) u okviru Instrumenta za predpristupnu pomoć IPA II.

Projekat kreće sa objavom javnih Poziva za dostavljanje prijedloga projekata koji će podržati razvoj konkurentnosti i inovacija u izvozno orijentisanim sektorima, turizmu, poljoprivredi i preduzetništvu u BiH.

Ukupno 10 miliona eura bespovratnih sredstava namijenjeno je mikro, malim i srednjim firmama za stvaranje novih radnih mjesta i jačanje ekonomskog rasta. Direktni korisnici su firme, farmeri i preduzetnici, sa posebnim osvrtom na mlade, žene i ugrožene grupe. Osim bespovratnih sredstava, projekt će pružiti podršku i razvoju kapaciteta relevantnih partnerskih institucija i korisnika projekata koje finansira EU.

Okvirni plan za objavu javnih Poziva za dostavljanje prijedloga projekata unutar EU4Business projekta u BiH:

Za farmere/poljoprivrednike i zadruge koje se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjomjanuar 2019
Za lokalna partnerstva u razvoju poduzetništvamart 2019
Za razvojna partnerstva u turizmumart 2019
Za kompanije koje se bave proizvodnjom hrane, procesuiranjem poljoprivrednih proizvoda i marketingom poljoprivredno-prehrambenih proizvodaapril 2019
Za razvojna partnerstva u izvozno-orijentisanim sektorimajuni 2019
Za ruralni razvojoktobar 2019
Za firme u izvozno-orijentisanim sektorimanovembar 2019

Ukupno 3 miliona eura je izdvojeno za nepovratna sredstva namijenjena komercijalnim poljoprivrednim gazdinstvima, malim i srednjim preduzećima u prehrambenoj industriji i lokalnim zajednicama, kao i društveno-ekonomskim partnerima za ruralni razvoj.

Trenutno je objavljen Javni poziv za prvu mjeru, investicije u poljoprivredna gazdinstva. Iznos granta u okviru ove mjere kreće se od 97.000 – 195.000 KM. Korisnici su komercijalni farmeri i zadruge aktivne u primarnoj proizvodnji. Sufinansiranje korisnika granta iznosi 40% od ukupnog iznosa predložene investicije.

Ovim putem vas obavještavamo da će se informativni sastanak za potencijalne podnosioce prijava za dodjelu bespovratnih sredstava za poljoprivredna gazdinstva (primarna proizvodnja) u okviru projekta EU4Business održati u Doboju 13.2.2019. sa početkom u 15:00 časova u prostorijama Privredne komore.

Za više informacija potražite na adresi https://eu4business.ba/.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here