Vijesti Magazin Fitnes savjeti Aleksandra Jeličića: O nastanku, zabludama i uklanjanju celulita

Fitnes savjeti Aleksandra Jeličića: O nastanku, zabludama i uklanjanju celulita

0

U narednom periodu donosimo seriju tekstova o zanimljivim i korisnim savjetima vezanim za fitnes trendove, ishranu, suplementaciju, trening i zdrav način zivota.

Celulit – prva u nizu tema koju će obraditi trener Fitnes studija „Fit X“ Aleksandar Jeličić posebno će zainteresovati ljepši pol, dok ćemo se narednog vikenda pobliže upoznati sa novim sistemom ishrane koji se sve više korisiti u svijetu, a sve češće izaziva pažnju i kod nas – povremeni post.

Celulit

Celulit je deformitet izražen najčešće kod žena, koje u prosjeku imaju 30 odsto više masnog tkiva u odnosu na muškarce. Estrogen, ženski polni hormon, odgovoran je za pojačano nakupljanje masnog tkiva. Zbog nagomilavanja masnoće i toksina ispod kože, vezivno tkivo slabi i stvaraju se deformiteti kože koji podsjećaju na pomorandžinu koru.

Da biste znali koliko je ozbiljna situacija kod vas, obratite pažnju na četiri faze nastanka i razvoja celulita na tijelu. „Nurnberg-Milerova“ ljestvica je najzastupljenija, te ujedno i najjednostavniji način klasifikacije celulita.

–  Prva faza je faza u kojoj nema vidljivog celulita, čak ni kada se uštinete po butinama,
– U drugoj fazi nema vidljivog celulita u ležećem ili stajaćem položaju. Celulit se jedino može videti kada se uštinete,
– U trećoj fazi je vaš celulit vidljiv i kada stojite, ali dok ležite neće se videti,
– Četvrta faza je svakako najgori stadijum u kom se celulit vidi bez obzira u kom se položaju nalazite.

Faktori nastanka celulita

– nepravilna ishrana (brza hrana ili hrana bogata šecerom izaziva nagli skok inzulina koji potiče stvaranje masnog tkiva),
– konzumiranje alkoholnih ili bezalkoholnih pića koja su puna šećera,
– nedovoljna fizička aktivnost (tj. dugotrajno sjedenje),
– uska odjeća koja smanjuje mikrocirkulaciju potkožnog masnog tkiva i linfnu drenažu.

Mitovi

1) Ako koristite kreme, celulit će nestati
Bez obzira na to koliko koštale, kreme protiv celulita neće učiniti neku razliku. Ono što ti proizvodi mogu učiniti jest stvoriti iluziju glađe kože. Celulit postaje manje vidljiv, a odbijanje svjetlosti stvara iliziju povlačenja celulita. Sličan učinak mogu imati i losioni za samotamnjenje.

2) Ako smršavite, celulit će nestati
Kilaža nema veze sa celilitom, dokaz tome su i ekstremno mršave djevojke koje imaju loše životne navike (loše se hrane i nedovoljno su fizički aktivne). Kada smanjite kilažu smanjićete i procenat celulita ali ne i totalno ukloniti.

3) Nisam imala celulit dok nisam počela trenirati
Kako radim sa puno djevojaka/žena dobijao sam i ovakva pitanja. Celulit je postojao i ranije, ali mišići koji se formiraju (dobijaju tonus) guraju celulit van i on postaje vidljiviji. Znači ne postoji šansa da bilo koja fizička aktivnost podstiče stvaranje celulita.

4) Idem na tretman masaže da uklonim celulit
Imam klijentice koje su davale pare za skupe tretmane i donosile fotografije rezultata “prije i poslije”. Jedini rezultat, osim više svjetlosti na slici “poslije”, bio njegovanija i zategnutija koža. Zaključak: Masaža može pomoći kao dodatak i ubrati proces uklanjanja celulita samo ako se ispoštuju savjeti u daljem tekstu.

Kako se riješiti celulita

Prva što morate da znate da je to proces jako prost, ali je dugotrajan i zahtjeva ozbiljan pristup. Potrebno je uraditi promjene u načinu života, za početak promijeniti navike koje smo naveli kao faktore za nastanak celulita što je više moguće. Zatim:

– Početi sa bilo kojom fizičkom aktivnosti mimimum 2-3 puta sedmičo.
– Povećati unos tečnosti na minimum 2 litra (samo voda se broji).
– Povećati unos bjelančevina (šećere svih oblika eliminisati što je moguće više)
– Izbjegavati dijete i gladovanje kako ne bi imali kontra-efekat.

Kada ste počeli sve navedeno, a imate viška novca onda možete razmišljati o nekoj kremi ili masaži kako bi ste ubrzali proces…srećno!

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here