Vijesti Kultura i obrazovanje Folklor je igra koja spaja: U “Kolu prijateljstva” zaigrali prijatelji SKUD Derventa...

Folklor je igra koja spaja: U “Kolu prijateljstva” zaigrali prijatelji SKUD Derventa – FOTO

0

Srpsko kulturno-umjetničko društvo “Derventa” /SKUD Derventa/ održalo je sinoć u prepunoj Velikoj sali Centra za kulturu koncert folklora “Kolo prijateljstva” kojim je započeto obilježavanje 25 godina rada ovog društva.

Derventskoj publici prvo su se predstavili mlađi i stariji polaznici škole folklora SKUD Derventa, da bi potom na binu izašli članovi Srpskog provjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Prnjavora, Folklornog ansambla “Sveti Nikola” iz Trstenika i Centralnog kulturno-umjetničkog društva “Lepa Radić” iz Gradiške. Nakon nastupa ženske pjevačke grupe SKUD Derventa, vještine su pokazali instrumentalisti na violini i šargilji, a potom su svoje igre predstavili predstavili i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Brčkog, Folklorno udruženje građana “Motajički vuk” iz Srpca, svi ansambli društva domaćina, da bi koncert bio završen dodjelom zahvalnica i zajedničkim kolom svih učesnika.

Potpredsjednik društva Slađana Gavrić rekla je da „Kolo prijateljstva“ ima za cilj da okupi upravo prijatelje SKUD Derventa i da se oni predstave derventskoj publici.

Naši članovi kroz rad društva stiču prijatelje u čitavoj Republici Srpskoj i BiH, ali i regionu i širom svijeta. Lijepo je socijalizovati djecu na taj način i omogućiti im da vide neka mjesta koja inače ne bi. Trenutno imamo oko 150 članova u tri ansambla, školi folklora, ženskoj i dječijoj pjevačkoj grupi, te instrumentalistima na šargiji i violini, rekla je Gavrićeva, dodajući da su u toku pripreme za obilježavanje četvrt vijeka postojanja društva koje će se obilježiti u aprilu naredne godine.

Prvi put gost manifestacija koje organizuje SKUD Derventa bili su i članovi Folklornog udruženja građana “Motajički vuk” iz Srpca, kojeg predvodi umjetnički rukovodilac Ratko Lalović iz Dervente.

Ovim putem smo uzvratili domaćinu njihovo ranije gostovanje na našem festivalu, a druženje ćemo nastaviti 10. novembra kada će oni biti naši gosti na Međunarodnom festivalu folklora i umjetnosti „Motajičko zimsko prelo“ u Srpcu. Ja se 20 godina bavim folklorom, završio sam Pedagoški fakultet u Kikindi gdje sam stekao i zvanje vaspitača za tradicionalne igre, a u Srpcu sam dobio priliku da pokažem naučeno, rekao je Lalović.

Dugogodišnji član SKUD Derventa je i Dejan Šukurma, koji je tokom proteklih deset godina, pored igre, pjevao i svirao u dijelovima društva domaćina.

Dosta mladih ljudi možda ne prihvata tradiciju onako kako treba, jer je to dio kulture koji održava srpski narod. Dio mladih nije zainteresovan za folklor, ali mislim da u tome griješe jer je folklorna umjetnost divna i povezuje nas sa prijateljima sa ljudima iz drugih gradova i država. Upoznao sam dosta prijatelja i mislim da je to najveće bogatstvo, rekao je Šukurma.

Umjetnički direktor Foklornog ansambla “Sveti Nikola” iz Trstenika Dalibor Mandžukić kaže da je saradnja sa derventskim društvom počela prije pet godine, te da je uvjeren da će biti nastavljena.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here