Vijesti Društvo Formirana Grupa za koordinaciju organizacija pomoći žrtvama nasilja u porodici

Formirana Grupa za koordinaciju organizacija pomoći žrtvama nasilja u porodici

0

Načelnik opštine Derventa imenovao je Grupu za koordinaciju i saradnju ustanova, organa i organizacija koje pružaju zaštitu, pomoć i podršku žrtvama nasilja u porodici na čijem čelu će se nači Dragan Pajić.

Pored Pajića, predstavnik lokalne uprave, tijelom će rukovoditi zamjenici dr Igor Đujić iz Doma zdravlja i Maja Popović iz Centra za socijalni rad.

Inicijativa za formiranje grupa na nivou lokalnih zajednica potekla je od Ministarstva porodice,omladine i sporta Republike Srpske, uz podršku ministarstava pravde, zdravlja i socijalne zaštite, obrazovanja i MUP-a RS, sa ciljem da se dobije jasnija slika o oblicima i žrtvama nasilja kako bi se mogle preduzimati i odgovarajuće mjere u skladu sa pravnim propisima . Grupa odnosno multisektorski tim je u petak održao konstitutivni sastanak, saopšteno je iz Opštinske uprave Derventa.

Zadatak članova Grupe je da rukovodeći se principom zaštite sigurnosti žrtve, suzbijanjem i zaustavljanjem nasilja, kao i sprečavanjem njegovog ponavljanja, međusobno sarađuju i kreiraju mehanizme za integrisani i koordinisani odgovor na nasilje u porodici na nivou opštine.

Članovi grupe su usvojili nacrt Plana rada do kraja 2020. godine gdje su obrađene konkretne aktivnosti vezane za prevenciju, edukaciju i krivično-pravnu zaštitu žrtava nasilja u porodici.

Uz konstruktivnu diskusiju svih članova imenovane Grupe, napravljen je trenutni presjek stanja vezan za nasilje u porodici sa stanovišta lokalne uprave, policije, sudstva, zdravstvenih i socijalnih ustanova kao i predstavnika nevladinih organizacija.

Sljedeći sastanak je planiran u septembru 2020. godine kada će se pristupiti izradi opštinskog Protokola o postupanju koji će biti u skladu sa Opštim Protokolom o postupanju u slučajevima nasilja u porodici u Republici Srpskoj.

Grupu čine Dragan Pajić (lokalna uprava), Dragan Kovačević (Policijska stanica Derventa), Maja Popović (Centar za socijalni rad),Igor Đujić ( JZU Dom zdravlja), Denis Zelenika (Osnovni sud u Derventi), Marijana Vujec (Stručna i tehnička škola), Mirela Bogdanović-Đuraš (SŠC „Mihajlo Pupin“), Snježana Kuzmanović (OŠ „Nikola Tesla“), Tatjana Lukić ( OŠ 19. april), Ljupka Bjelošević (OŠ „Đorđo Panzalović“), Jelena Markuljević (OŠ „Todor Dokić“), Gordana Simić (JPU „Trol“) i Jovanka Popović (Udruženje žena „Derventa“).

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here