Vijesti Najave i obavještenja Forum teatar u Derventi: O rodnoj i nacionalnoj diskriminaciji

Forum teatar u Derventi: O rodnoj i nacionalnoj diskriminaciji

0

Učenici Osnovne škole „19. april“ iz Dervente pozivaju vas na Forum teatar predstavu, koja će se održati u prostorijama Centra za kulturu Derventa, 2. marta 2017. godine s početkom u 12 sati.

Predstava, koju su učenici sami osmislili uz pomoć svog trenera Denisa Hadžića  i nastavnice Daliborke Malešević, publici u Derventi biće prikazana u sklopu projekta „Forum teatar: Živimo različitosti“.

Riječ je o kampanji koju već drugu godinu organizuje Koalicija „Jednakost za sve“, s ciljem da se mladi ljudi upoznaju sa problemima sa kojima se suočavaju oni koji su ”drugačiji” – osobe drugačije boje kože, nacionalnosti, vjeroispovijesti, socijalnog statusa, osobe s invaliditetom.

– Učenici i učenice različite situacije nasilja, odbacivanja i diskriminacije, predstavljaju kroz Forum teatar – situaciju razvijaju sami i postavljaju na scenu. Scena se zatim izvodi pred publikom, koja i sama može učestvovati u njoj, mijenjajući likove i scenario, pokušavajući na taj način da rješava problem i smanji nasilje i diskriminaciju koji su predstavljeni u sceni, poručuju kreatori predstave.  

Publika i sami učenici se stavljaju u situaciju da budu odbačeni, diskriminisani, odnosno da budu oni koji diskriminišu i odbacuju druge zbog toga što su različiti. Na ovaj način, mogu bolje razumjeti šta znači biti drugačiji, ali shvatiti i da iz svake teške situacije postoji izlaz i da svako od nas može reagovati i mijenjati realnost koja nam smeta.

Ove godine, učenici će se baviti temama koje su u vezi sa tim kako se odnosimo prema onima koji su drugačije nacionalnosti ili vjeroispovijesti od naše, i odnosima između muškaraca i žena, odnosno rodnom jednakošću.

Ulaz na predstavu je besplatan.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here