Vijesti Magazin Lijepa priča nedjeljom: Francuzi na putovanju dugom 5000 kilometara posjetili Derventu

Lijepa priča nedjeljom: Francuzi na putovanju dugom 5000 kilometara posjetili Derventu

0

Tristan i Edi, Francuzi koji su se prije mjesec dana otisnuli na avanturu života, sinoć su na putu do dalekih destinacija ka kojima su se uputili stigli i u naš grad gdje ih je dočekao koncert Gradskog tamburaškog koncerta iz Banjaluke i mnogo novih prijatelja koje su upoznali.

Tristan je iz okoline Pariza i na svom dvotočkašu je već tri nedjelje, dok je Edi iz pokrajine Šampanj, tačnije iz grada Rema i na ovom putešestviju je jednu sedmicu više od svog saputnika.

Krenuli smo u obilazak istoka, a nakon Francuske, Njemačke, Austrije i Slovenije, stigli smo u Hrvatsku, a potom u Brod i sada u Derventu. Naš put nastavićemo kroz BiH, potom Crnu Goru, Albaniju i dalje preko Turske do glavnog grada Gruzije Tbilsija. Ja ću tu morati prekinuti putovanje da bih se vratio u Francusku da radim, dok će Edi nastaviti put, priča Tristan.

Da, ja želim da putujem još 2 ili 3 godine i da pređem svijet na biciklu, kaže njegov saputnik.

Zadnjih mjesec dana na svojim biciklima dnevno prelaze između 50 i 100 kilometara, razgledavaju krajolike, upozaju nove ljude…

Sa nekima se i sprijateljimo, pa nas često počaste hranom i pićem, što nam pomaže jer inače pravimo hranu na malom kuvalu, priča Tristan.

A upravo su u Derventi naišli na veliko gostoprimstvo i bili ugošćeni na Patkovači, zajedno sa učesnicima likovne kolonije, a na ovom izletištu pronašli su i pogodna mjesta za svoje šatore u kojima su prespavali i nastavili put dalje.

Edi kaže da se nakon studentskog života nije odlučio na pravljenje karijere, nego je želio da ode u Australiju da radi ili da se otisne na neku avanturu.

Kako je zbog korone propao plan da idem u Australiju, našao sam studentski posao kao vatrogasac i četiri godine sam štedio novac živeći kod roditelja da bih mogao da uradim nešto ovako. Nakon što sam čitao literaturu i pričao sa ljudima koji su putovali biciklima, odlučio sam se na put oko svijeta, kaže kroz osmjeh mladi Francuz, dodajući da mu je trebao neko sa iskustvom kao saputnik i da je tako preko interneta upoznao Tristana.

Ovo mi je treći duži put, priča Tristan, student na smjeru prilagođavanja klimatskim promjenama.

Tako sam, radeći intervjue o klimatskim promjenama za vrijeme korone, putovao biciklom i to je bilo jako zabavno. Odlučio sam se da idem ponovo, upoznao sam Edija i krenuli smo na ovaj put. Nije lako kada si sam, ovako je puno lakše putovati, ističe Tristan.

Put kroz Hrvatsku im se nije naročito svidio, a sve do Dervente vidjeli su mnoge kuće koje su stradale još u ratu.

Ovdje sve izgleda bolje, a oduševilo nas je što pravoslavnu i katoličku crkvu i džamiju možemo naći jednu do druge, na tako malom prostoru. Ljudi su veoma prijatni, tako da nam je drago što smo posjetili Derventu, kažu u glas.

Upoznali su se u novembru prošle godine, ostali su u kontaktu i prije mjesec otisnuli se na putovanje života. Želimo im puno sreće!

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here