Vijesti Društvo “Fructa trade” otkupila dio dugovanja “Unisa”, cilj pokretanje proizvodnje

“Fructa trade” otkupila dio dugovanja “Unisa”, cilj pokretanje proizvodnje

5

Preduzeće “Frukta trejd” iz Dervente otkupio je višemilionska potraživanja u Fabrici cijevi “Unis” u toj opštini, a plan je da po okončanju stečaja u nekadašnjem posavskom gigantu ponovo pokrene proizvodnju, piše Glas Srpske.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” vlasnik “Frukta trejd” Duško Reljić pojasnivši da su otkupili 31 milion maraka priznatih potraživanja kompanije “Heta”.

Sada smo jedan od daleko najvećih povjerilaca u “Unisu”. Kada stečajni postupak bude završen i kada uđemo u preduzeće, vidjećemo u kakvom je stanju oprema i napraviti dobru analizu da vidimo da li ćemo nastaviti djelatnost kojom se ovo preduzeće ranije bavilo ili ćemo pokrenuti neku drugu proizvodnju – rekao je Reljić.

Dodao je da ovaj trgovački lanac vodi računa i nigdje ništa ne kupuje, a da ne namjerava tu da pokrene proizvodnju.

U vrijeme privatizacije “Frukta trejd” ništa nije kupio. Sve što smo radili, radili smo svojim sredstvima, na dobrobit društva i sredine u kojoj poslujemo. I kada uđemo u “Unis” i počnemo proizvodnju, svakako ćemo pozvati bivše radnike i ponuditi njima posao ukoliko se u ovom preduzeću nastavi proizvodnja cijevi – istakao je Reljić.

Dodao je da je sve što se tiče stečaja u rukama stečajnog upravnika i sudija te da će se svi oni kojima “Unis” duguje namirivati kako je zakonom propisano i da “Frukta trejd”, koji je samo kupio potraživanja, nema ništa s tim. Reljić je rekao da pregovara i sa drugim velikim povjeriocima u “Unisu”.

Sve što radimo, radimo u interesu Dervente i naših građana, ovo će značiti nova radna mjesta za našu opštinu čime god da se firma bude bavila – poručio je Reljić.

Stečajni upravnik “Unisa” Lazo Đurđević rekao je za “Glas Srpske” da nastoje da riješe imovinsko-pravne odnose u “Unisu” te da na proljeće očekuju sjednicu Skupštine povjerilaca.

Korona nas je omela i usporila stečaj. Ima dosta povjerilaca i ne možemo zakazati sjednicu Skupštine zbog epidemioloških mjera. Ono što je dobro za sada jeste da smo dobili svih 11 presuda, a očekujem da ćemo dobiti i preostale presude – rekao je Đurđević.

Stečaj u “Unisu” otvoren je 17. decembra 2019. godine. Problemi u tom preduzeću traju godinama, a najveće potraživanje ima Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH, koja je prijavila dug od skoro 195 miliona KM. Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja su trebala da budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Pokretna imovina

Pokretna imovina “Unisa” vrijedna 730.667 maraka ponuđena je na prodaju s ciljem obezbjeđenja novca za vođenje stečajnog postupka. Na dobošu su, između ostalog, vozila i pogonska oprema, a usmeno javno nadmetanje, za koje su se do sada, prema riječima Laze Đurđevića, prijavila samo dva kupca, zakazano je za sutra u 12 časova.

Glas Srpske

5 KOMENTARI

  1. Evo rjesenja. Masine ce biti sve do jedne, prodane, sto na kilu sto drugacije, ali ni jedna nece ostati. Par stotina tona čelika u mašinama se moze dobro prodati da se izvuce ulozeno. Zatim ce biti prodane hale, jedna po jedna i pretvorene u skladista i slicno. A ko sve stoji iza ovoga, nikad necemo saznati, iako svi predpostavljamo. Zar ne?
    Ovo je definitivni kraj ove nekad mocne tvornice u Derventi. Od nje nece ostati nista. Bravo!!!

  2. Potrazivanja su okupljena za 4-6% od vrednosti koja se navodi znam iz iskustva,ako ne verujete potrudite se da saznate.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here