Vijesti Privreda Fructa Trade-u 50.000 KM za zapošljavanje novih radnika

Fructa Trade-u 50.000 KM za zapošljavanje novih radnika

0

Vlada RS će u 18 preduzeća, drugom tranšom subvencija, pružiti podršku zapošljavanju 410 novih radnika. Ugovore o subvencionisanju zapošljavanja, ukupne vrijednosti 1,26 miliona KM, juče su potpisali Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, i predstavnici preduzeća.

Fructa Trade-u 50.000 KM za zaposljavanje novih radnika

Kovačević je nakon potpisivanja ugovora o subvencionisanju istakao da će resorno ministarstvo i u narednom periodu raditi na stvaranju što povoljnijeg poslovnog i privrednog ambijenta u RS.

“Obaveza korisnika sredstava je da se zaposli najmanje osam, a najviše 80 nezaposlenih, te da se s novozaposlenim radnicima zaključe ugovori o radu na neodređeno vrijeme”, rekao je Kovačević, ističući da preduzeća ovim radnicima moraju redovno uplaćivati poreze i doprinose, te zadržati povećani broj radnika u naredne tri godine od dana isplate podsticaja.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva je za subvencionisanje novog zapošljavanja u ovoj godini odobrilo ukupno 3,34 miliona KM.

U okviru prve tranše podsticaja, koja je izvršena sredinom jula, 33 preduzeća dobila su 2,31 milion KM za zapošljavanje 926 radnika.

Preduzeća koja su dobila subvencije za zapošljavanje uslovljena su time da u proteklom periodu nisu smjela otpuštati radnike, te da bilježe trend zapošljavanja novih radnika.

Subvencije se preduzećima isplaćuju u dva dijela, 50 odsto odmah, dok će drugu polovinu dobiti nakon šest mjeseci, kada se utvrdi da li su ugovorom predviđeni radnici zaista i zaposleni.

Novac za podsticaj novog zapošljavanja mogao je biti dodijeljen preduzećima čija je osnovna djelatnost poljoprivreda, šumarstvo, ribolov, vađenje rude i kamena, prerađivačka industrija.

Dušan Reljić, vlasnik preduzeća “Fructa Trade” iz Dervente, kojem je juče za zapošljavanje 20 novih radnika dodijeljeno 50.000 KM, rekao je da je u teškim ekonomskim vremenima od velikog značaja ovakav vid finansijske pomoći.

“Mi smo preduzeće koje se pored trgovine bavi proizvodnjom. Imamo perspektivu da proširimo svoje poslovanje, a uz podršku i stimulaciju zapošljavanja ćemo i dalje nastaviti sa širenjem”, rekao je Reljić.

Preduzeće “Srnetica” iz Drinića dobilo je podsticaj u vrijednosti od 25.000 KM za zapošljavanje deset novih radnika.

“Bavimo se sječom i izvozom drvnih sortimenata. Trenutno zapošljavamo 20 radnika, a zahvaljujući ovom novcu bićemo u mogućnosti da dodatno poboljšamo i proširimo naše poslovanje”, rekao je Tomislav Novaković, direktor preduzeća “Srnetica”.

Izvor: Zorica Dragović – Nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here