Vijesti Privreda “Frukta trejd” pokreće proizvodnju u “Unisu”, izgledne dvije opcije

“Frukta trejd” pokreće proizvodnju u “Unisu”, izgledne dvije opcije

0

Trgovački lanac “Frukta trejd” je uplatio za imovinu fabrike cijevi “Unis” u stečaju 12,19 miliona maraka, a plan ove kompanije je da pokrene proizvodnju cijevi ili nekih drugih proizvoda u zavisnosti od ekonomske opravdanosti i tržišnih kretanja, piše Glas Srpske.

Derventska kompanija je na četvrtoj licitaciji krajem januara ove godine dala najbolju ponudu za imovinu stečajnog dužnika, obezbijedivši i bankarsku garanciju, a ponuđeni iznos uplatila je prije nekoliko dana.

Stečajni upravnik “Unisa” Dragan Danilović rekao je za “Glas Srpske” da je agoniji konačno došao kraj.

Novac je uplaćen, međutim na diobu ćemo sačekati još neko vrijeme jer je jedan od učesnika licitacije uložio žalbu. Nadam se da će i to biti završeno do kraja ovog mjeseca da možemo nesmetano raditi dalje. Stečajni račun je sada odblokiran tako da sam uspio da izmirim dugovanja prema 12 portira koji cijelo ovo vrijeme obezbjeđuju imovinu “Unisa”. Prema njima je izmireno sve zaključno sa 31. decembrom prošle godine, a uskoro ćemo riješiti i januarsku platu, rekao je Danilović.

On je podsjetio da je prodata imovina bila pod teretom, te da je “Frukta trejd” najveći razlučni povjerilac koji će prilikom diobe dobiti oko 60 odsto iznosa.

Danilović je istakao da se nada da će prilikom diobe jedan dio pripasti i bivšim radnicima “Unisa”.

Vlasnik “Frukta trejda” Duško Reljić rekao je “Glasu” da je u toku izrada elaborata o ekonomskoj opravdanosti pokretanja proizvodnje.

Nakon toga, kada sagledamo realne mogućnosti obezbjeđenja stručnog kadra, neophodnog ulaganja u pokretanje proizvodnje, vidjećemo da li ćemo započeti proizvodnju cijevi ili ćemo linije koristiti za proširenje naše proizvodnje u dijelu prehrane, rekao je Reljić.

Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća procijenjena na više od 40 miliona maraka i odlučeno je da se sve prodaje kao cjelina.

Propale su tri licitacije, prva jer nije bilo zainteresovanih, druga jer najpovoljniji ponuđač trgovački lanac “Frukta trejd” nije uplatio izlicitiranih 27 miliona KM, a novac nije uplatila ni drugorangirana firma “Feromaster” iz Dervente. Na trećoj licitaciji početkom oktobra prošle godine “Feromaster” je ponudio za imovinu “Unisa” 27,7 miliona KM, dok je “Frukta trejd” dao nešto nižu ponudu. I ta licitacija je propala jer su oba kupca digla ruke od stečajnog dužnika.

Problemi u nekadašnjem privrednom gigantu trajali su godinama.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, trebalo je da dugovanja budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Litvanija

Dragan Danilović je ispričao da traži način kako da “Unis” unovči akcije koje ima u jednoj litvanskoj firmi.

Pisao sam i našim ministarstvima i kucao na sva vrata, ali to baš teško ide. Vidjećemo da li ćemo i kako uspjeti, rekao je Danilović.

Glas Srpske

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here