Vijesti Društvo GI “PosavinaPlus”: Neusvajanje Programa komunalne potrošnje može imati katastrofalne posljedice

GI “PosavinaPlus”: Neusvajanje Programa komunalne potrošnje može imati katastrofalne posljedice

0

Povodom “maratonske” sjednice Skupštine grada Derventa na kojoj je usvojen Kapitalni budzet Grada Derventa, a oko kojeg su se suprostavila dva politička bloka, izvršena je podjela skoro 1,4 miliona maraka i nakon pune ili djelomične realizacije ovog Plana kapitalnih investicija ostvariće se određen napredak u pojedinim dijelovima grada, smatraju u Građanskoj inicijativi “PosavinaPlus”.

Ipak, velikim problemom smatraju neusvajanje Programa zajedničke komunalne potrošnje za 2021. godinu u iznosu od skoro 700 hiljada maraka.

“GI PosavinaPlus” smatra da je trebalo doći do političkog kompromisa političkih blokova okupljenih oko SNSD-a i SDS-a i da taj Program predstavlja “crvenu liniju” preko koje se ne smije prelaziti. Predloženi projekti u Kapitalnom budzetu i ako se ne realizuju stanovnici Grada Derventa neće biti u lošijoj poziciji, međutim ukoliko se ne realizuje Program ZKP-a doći će do dramtične situacije komunalnim oblastima poput čišćenja javnih površina u urbanoj zoni, održavanja javnih zelenih površina i javnih saobraćajnih površina u urbanoj zoni, javna rasvjeta u naseljenim mjestima, odvođenje atmosferskih padavina sa javnih površina i djelatnostima zoohigijene, stoji u saopštenju “PosavinePlus, kojeg potpisuje Dragan Pajić, koordinator udruženja i nekadašnji načelnik odjeljenja za stambeno-komunalnu oblast.

U praksi to znači da nećemo imati čišćenje gradskih ulica, pokošenu travu na javnim površinam, posađeno cvijeće, zakrpljene asfaltne rupe, postavljanje horizontalne signalizacije, javnu rasvjete, zamjenu postojećih svetiljki, čišćenje slivnika te rješavanje napuštenih pasa lutalica, navode iz ovog udruženja.

Komunalno preduzeće neće imati pravni osnov za čišćenje Grada i košenje zelenila i Derventa se moze pretvoriti u nesređenu komunalnu sredinu a to građani ovog Grada ne zaslužuju. Ako na ovo dodamo i postupak javnih nabavki koji traje oko 30 dana doćićemo u nezavidnu situaciju po pitanju higijene u Gradu i na kraju maja 2021. godine Grad će izgledati neuredno, stoji u saopštenju.

Iz GI “Posavina Plus” pozivaju političke blokove okupljene oko SNSD-a i SDS-a da nađu kompromisno rješenje po ovom pitanju i problemu koji moze eskalirati u narednom periodu kada trava poraste, a grad bude pun smeća i neočišćen.

Građani Grada Derventa koji redovno plaćaju komunalnu naknadu iz koje se navedene usluge (oko 700 hiljada maraka) plaćaju nisu ovo očekivali i ne zele da budu taoci one narodne priče “o dva jarca na brvnu”, zaključuju na kraju.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here